Нигерийска поп певица се предложи на Боко Харам в замяна на отвлечените ученички

1
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

27
Юни
2014 19:14

Нигерийската поп певица Адокийе предизвика буря в обществото, след като се предложи на ислямските бунтовници в Боко Харам в замяна на връщането на стотици отвлечени ученички.

Общо 276 момичета са отвлечени през април от североизточния град Чибок, който е с преобладаващо християнско население, от бунтовници, предвождани от Абубакар Шекау. По-голямата част от учениците са в неизвестност, въпреки международния натиск за тяхното безопасно завръщане. Десетки знаменитост одобриха кампанията „Върнете ни момичетата“ (#BringBackOurGirls) в социалните медии, включително и Мишел Обама и Дейвид Камерън.

23-годишната Адокийе, която е и посланик на мира на ООН, насочи протеста към друго, крайно ниво. „Това е просто несправедливо. Те са твърде млади. Иска ми се да можех да се предложа в замяна“, заяви тя пред нигерийско издание.

„Те са на възраст между 12 и 15 годишни момичета, за Бога. Аз съм по-възрастна и по-опитна. Дори ако 10 до 12 мъже трябва да ме имат всяка вечер, не ми пука. Просто освободете тези момичета и ги оставете да се върнем към техните родители“, призовава младата певица.

Нейните коментари получиха смесена реакции. Някои фенове похвалиха офертата й, смятайки я за „смела“ и определяйки Адокийе като „герой“. Други обаче интерпретираха изказването й като метод за сензационна реклама. 

Превод и редакция: Милена Кичашка