Честит Петровден от Коч.бг!

2
Добави коментар
slavchev
slavchev

Честит Петровден

На днешният ден, православната църква чества паметта на двама от най-почитаните християнски апостоли – Петър и Павел. Двамата са били определени като „първовърховни престолници и вселенски учители“, като са претърпели множество страдания и за това днес ги почитаме.

За Петровден се смята, че поставя началото на лятото и ритуалите, които се извършват днес са против градушки, ветрове и други природни бедствия.

Петър е сред първите ученици на Исус Христос, като е бил беден рибар и е от град Витсаида, който се е намирал край Генисаретското езеро. Павел пък е родом от Тарс и интересното за него е, че първо е изповядвал юдейска религия, като дори е преследвал християните, но ослепява на път за Дамаск, като след 3 дена е бил излекуван като по чудо. Тогава и той приема християнската религия и започва да я проповядва, а през 67-а година, Петър и Павел са разпнати на кръст от един от най-жестоките римски владетели – Нерон.

На днешният ден по традиция се коли пиле (Петровско пиле), като това е жертвоприношение в чест на Петър и Павел, а жените рано сутрин трябва да занесат в църквата ябълки (петровки) и колак. Петър също така е познат и като Свети Петър, като е пазител на райските порти и в него са всички ключове към отвъдното.

На Петровден имен ден празнуват Петър, Петьо, Петя, Пепа, Павел, Пейо, Пенка, Павлина, Павлета, Пенчо, Петранка, Апостол, Кремена и Камен.

Честит имен ден на всички от екипа на Коч.бг.

Спонсорирани връзки: