Най-честите инфекции, които ни съпътстват през лятото

1
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Всеки сезон е свързан със специфично оплакване. През зимата всички знаем – ходим си сополиви и често се редим пред лекарския кабинет с поредния грип. През лятото пък са наред стомашно-чревните инфекции, които може да развалят всяка почивка. За жалост обаче те не са единствените оплаквания, които могат да ни застигнат. А уж лятото се възприема за по-здравия сезон. Ето кои са инфекциите, които можем да очакваме сега: 

1. Гъбичките са онези гадини, които най-често се развиват именно през лятото. И то при жените най-вече. Поне 5 от представителките на нежния пол поне веднъж в живота си са били жертва на гъбична инфекция и неприятния сърбеж, който я съпътства. Става въпрос предимно за гъбички в интимната област. Най-вече се развива Candida през този сезон. Тя обича топлото и влажното, а лятото е точно сезона, който й предоставя тази среда – плаж, мокри бански. За да избегнете неприятностите от този род по време на почивката, не оставяйте банския да изсъхва на вас, използвайте и продукти за интимна хигиена, но избягвайте такива допълнителни като спрейове, вагинални душове, интимни дезодоранти, пудри, съмнителни лубриканти.

Бельото трябва да е само памучно, и непременно трябва да потърсите лекарска помощ, ако вече сте се снабдили с гъбички. Яжте предимно млечни култури след това, за да не ги развиете пак.

2. Този вид инфекции не са единствените, които се развиват през лятото. Гъбички може да получите и между пръстите на краката през лятото. За разлика от горната инфекция, тук по-потърпевши са предимно представителите на силния пол. В сезона на джапанките, когато кожата е влажна и потна, даже и най-леката гуменка или маратонка, които често носят мъжете, може да е причина за развитие на подобна гъбична инфекция. Още повече се обостря проблема, когато става въпрос за обувки от евтини, изкуствени материи, в които се възпрепятства циркулацията на въздуха и топлообмена на стъпалата, дори и да са по-отворени. Маратонките обувайте рядко, когато се налага, като моделът трябва да е съобразен със сезона, а памучните чорапи са задължителни.

3. През лятото зачестяват и оплакванията от уринарния тракт. Може да изглежда парадоксално, но именно през този сезон, жените с цистит има какво да споделят. И макар този вид инфекции да са по-често срещани при нежния пол, заради анатомичната особеност на долната половина на женското тяло, мъжете също не са застраховани. При тях причината може да е тясно свързана с факта, че те много по-рядко приемат течности и ходят по малка нужда, но понякога проблема се развива и заради недобра лична хигиена – понякога условията по време на лятната почивка са екстремни, обичайните условия на работа неблагоприятни, а най-вече заради палави секснавици.

В своя голям процент – 80-90%, става въпрос за инфекция на уринарния тракт заради бактерията Ешерихия коли (Escherichia coli), а пък останалите 10-20% са благодарение на бактерията стафилококи Staphylococcus saprophyticus, и едва около 5% на други грамнегативни микроорганизма като Proteus, Klebsiella, Citrobacter, Enterobacter и Pseudomonas spp., грам-позитивни като Enterococcus faecalis, които възникват най-вече вследствие на пренасянето им чрез екскрементите.

4. Инфекцията на уринарния тракт обаче може да се дължи и на полово предавано заболяване. В този случай може да става дума за хламидии или микоплазми. При тях коварното е, че първоначално заразата не се проявява във физически проявени симптоми или пък най-често симптомите просто остават неразпознаваеми и погрешно могат да бъдат изтълкувани като други. Ето защо не забравяйте предпазните средства. Имайте предвид, че в дългосрочен план, при нелечение, хламидиите могат да са причина за стерилитет, заради запушване на тръбите.

5. Стафилококите обожават лятото. Топлото време е направо идеално за техния растеж. И като щит на организма, кожата е тази, която поема първите удари с тях. Даже една малка драскотина, ако имате стафилококи, може да прерасне в ужасна и мъчителна гнойна рана заради Staphylococcus aureus или Streptococcus pyogenes, които нормално могат да населяват кожата като част от естествената им микрофлора. Причината да се стигне до това, най-вече е лекият спад в имунитета и лошата хигиена. Ето защо през лятото е задължителна дезинфекцията даже и на най-малките ранички, които иначе не биха предизвикали безпокойство. Раната трябва да се покрие и никога да не се докосва с нечиста кожа или замърсени повърхности.

6. Болка в едното или двете уши, заглъхване, намален слух, сърбеж, дори болка. Това също е често срещано през лятото. Ако имате зачервяване и оток на ухото, ако изтича някакъв секрет, то най-вероятно ви е влязла замърсена вода в ушния канал. Плуването, гмуркането, играта във водата увеличават риска от инфекция, когато ушите са ви слабото място. Често засегнати са децата.

7. И разбира се прословутите стомашно-чревни инфекции. Те предимно се дължат на хранителни отравяния или пък погълната замърсена морско вода. От храните, ако не е била добре съхранявана, заради жегите, храната може да стана място за развитие на такива бактерии като салмонела, стафилококи или ешерихия коли.

8. Ентеровирусите, пък които също са често срещани през лятото, най-често покосяват малките деца и хората с отслабен имунитет. Освен стомашно-чревния тракт, те могат да покосят и респираторния, докъдето стигат чрез кръвообращението. Така освен типичните за лятото гадене, болки в стомаха и разстройство, повишена температура, могат да се появят и симптоми съвсем като грипните –  главоболие, възпалено гърло, подути лимфни възли. Поради тази причина е и възникнало популярното погрешно наименование „летен грип“.