Камъни в бъбреците

19
Добави коментар
rusenez
rusenez

Камъни в бъбреците

Бъбреците са чифтен орган, разположени зад коремната кухина, от двете страни на гръбначния стълб. Формата на бъбреците е характерна бобовидна. Бъбреците се разделят на кора и сърцевина. Основната им функция е отделителна. През бъбреците преминава кръв която се филтрува и води до образуването на урина. Количеството образувана урина е огромно тази урина се нарича първична. В нея все още се съдържат някои ценни за организма вещества и тази първична урина се подлага на филтруване. Крайното количество на урината образувано за една нощ е около 1 до 1,5л. Чрез урината образувана от бъбреците, от организма се изхвърлят редица непотребни вещества от метаболизъма.

Както беше спомената вече основната роля на бъбреците е да филтруват кръвта, но освен като филтър бъбреците играят роля на регулатор на солите, бъбреците взимат участие в образуването на червени кръвни клетки и ред други важни функции. Именно поради тази причина от изключителна важност е правилното функциониране на бъбреците.

Но какво всъщност представляват камъните в бъбреците ?

камъните в бъбреците представляват вещества с минерална и кристална структура, която придава на тези вещества голяма здравина, които се образуват в бъбреците или по хода на пикочния тракт. Кристалите в пикочната система са често явление, но по голяма част спонтанно напускат човешкото тяло, но част от тях се сглобяват в по-големи фракции

 

Симптоми на камъни в бъбреците са:

При камъни в бъбреците често се наблюдават болки в корема, хълбоците или слабините, като в медицината се приема, че болките от камъни в бъбреците е една от най-непоносимите болки за човека. Друг симптом за това заболяване е появата на кръв в урината.

 

От какво се причиняват камъни в бъбреците ?

Основно камъните в бъбреците се причиняват от високото съдържание на калций в урината като най – често причината е в обратното всмукване в тънките черва на човека. Разбира се съществува и наследствена предразположеност.

Други причинител на камъни в бъбреците е повишената функция на около щитовидните жлези, вродено бъбречно заболяване, подагра. Приемането на някои лекарствени средства също може да доведе до камъни в бъбреците.

 

От камъни в бъбреците боледуват най-често хората в активна възраст – между 20 – 40 годишни. Женската част от населението на земята е по – предразположена към това заболяване поради по често срещани при тях инфекции на пикочните пътища. Трябва да се знае, че на човек на който веднъж вече са се образували камъни в бъбреците, той е предразположен към образуването на нови.