Ряпа – източник на витамини

17
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(19 гласа, оценка 4.74 от 5)

Ряпата (Raphanus sativus var. major) за разлика от репичките е двегодишно растение. Кореноплодите, които образува през първата година, са богат източник на минерални соли, въглехидрати и витамини и в това отношение са ценна храна, особено през пролетта. Имат и бактерицидни свойства.

Кореноплодът на ряпата е едър, кръгъл, конусовиден или цилиндричен. Окраската на повърхността му е бяла, черна, кафява, виолетова, розова. Кората е дебела, а месестата част е бяла, сочна, плътна, с приятен, но лютив вкус.

Листата са големи, насечени, окосмени, събрани в голяма розетка.

Стъблото на ряпата през първата година е силно скъсено. През втората година израства цветоносното стъбло. То е разклонено и на височина достига до 1,60 м.

Цветовете на ряпата са бели, розови или лилави. Опрашват се кръстосано.

Семената приличат на семената на репичката, но са по-дребни. Запазват кълняемостта си до 4-5 години.

При изискванията към условията за отглеждане на ряпа не се различава от репичките.

Отглеждат се два сорта ряпа
Зимна черна ряпа

Зимната черна ряпа образува голяма листна розетка. Кореноплодите са едри с диаметър 10-12 см и плоско кръгли до кръгли с интензивно черна окраска на повърхността и с бяла, плътна, възгруба и лютива месеста част.

Вегетационният период е 80-90 дни.

Добивен сорт с много добра съхраняемост на кореноплодите през зимата.

Зимна бяла ряпа

Зимната бяла ряпа се различава от зимна черна по белите кореноплоди Кореноплодите са по-слабо лютиви.

Тъй като ряпата се отглежда при поливни условия, на мястото, освободено от ранни предшественици и обработено, както при репичките, се правят фитарии. Сеитбата на ряпата се извършва през втората половина на юли до към средата на август, на редове, отстоящи на 30-40 см един от друг. Засяват се с 0,5-0,8 кг на дка семена.

Когато растенията образуват втория лист, ряпата се прорежда на разстояние 10-12 см в редовете. После се окопава и полива редовно. Почвената влага не бива да се колебае, защото това причинява изкуфяване на кореноплодите.

Кореноплодите на ряпата се изваждат в края на октомври – началото на ноември. Прибирането трябва да изпревари настъпването на студовете. Листата се отрязват до челото, кореноплодите се почистват и се съхраняват.

Средният добив от кореноплоди е 2000-2500 кг на дка. Получават се и до 6000 кг на дка кореноплоди.