Масов трафик на цигари от летище София за Лондон

4
Добави коментар

Дребни контрабандисти масово пълнят куфари с цигари и да ги изнасят тайно за Великобритания през летище София, научи “24 часа”.

Новата мода в незаконния трафик докарвала средно от един курс между 1000 и 5000 паунда печалба, изчисляват експерти. Куфарните контрабандисти препълвали със стекове както чекирания, така и ръчния си багаж, а проверката от митниците и службата за сигурност към летище София РОС не успявала да залови повечето пратки, разкриха служители на агенция “Митници”. Сигнали за бума на този вид контрабанда имало както в агенцията, така и в МВР.

Заради недостатъчно прецизния контрол в проверката на ръчния багаж преди малко повече от 4 седмици пътник за Швейцария успял тайно да се качи в самолета с боен пистолет, скрит в куфара му. Сериозно въоръженият гражданин пътувал в средата на май с прекачване във Виена, където специализираната охрана на австрийското летище с изумление открили оръжието, готово за употреба.

Заради огромния пропуск на българската фирма към летището “Режим, охрана и сигурност” австрийските власти реагирали с гневно писмо до София, разкриха запознати. Експерти по тероризъм дори коментират, че по този начин атентатори могат необезпокоявани да пренесат бомба, която се откривала със скенер много по-трудно от пистолет.

В последната година процъфтявал и тайният износ на недекларирани пари, както и незаконният внос на смартфони, което ставало, като се плати на митничар, който да покрие трафика, твърдят още хора, запознати с дейността на софийското летище.

Една от малкото заловени контрабандни пратки с цигари в последните месеци била хваната от служители на службата за сигурност на терминала и от отдел “Борба с наркотрафика” на 9 май.

Тогава двама българи, пътуващи за Лондон, се опитали да изнесат през летището 2000 кутии контрабандни български цигари без акцизен бандерол. Папиросите са били разделени в багажа на двамата пътници, като двата натупкани куфара били етикетирани като “свръхтежки”.

Ако те бяха успели да пренесат до острова стековете, те щяха да спечелят около 4 хиляди паунда, изчисляват специалисти. Според неофициални данни на всеки полет до Лондон, особено от ниско тарифните компании, има пътници, които пренасят в куфарите си тайно цигари.

Всяка седмица едни и същи няколко десетки трафиканти пътуват до Лондон и обратно, за да пренасят цигари. Тези “редовни” контрабандисти си плащали на служители на летището или митниците, които дежурели на т.нар. пултове, където на скенер се преглеждат чекираните багажи, разказват за схемата запознати.

Проблемът с недостатъчния контрол на багажа на софийската аерогара започнал преди няколко години, когато било прието изменение на Закона за гражданското въздухоплаване, чрез което от проверките на пътници и товари на аерогарите е изтеглена Гранична полиция.

Така вече повече от 3 години стотиците тонове багажи, които се пренасят като товари в самолетите, както и личният багаж на над 3 милиона пътници годишно се проверяват само от митничари или службата за сигурност на съответното летище. При износа на недекларирани големи суми във валута уговорката ставала предварително с конкретен митничар, на когото се плащал рушвет между 2 и 3% от контрабандните пачки.

Предварителната уговорка била необходима, за да се знаят наряди и дежурства и да се каже кога точно трябва да мине човекът с парите. В доклади на митниците и МВР дори се разказва за случаи, в които служители на агенцията се договаряли с реално работещи бизнесмени, за да им съдействат за таен износ на пари срещу 1/3 от таксите, които трябва да платят легално. Така преди известно време на аерогарата бил спрян предприемач със 100 000 недекларирани евро, а той при разпита обяснил, че пътува така от години и има уговорка с конкретна служителка. По същата схема суми между 50 и 250 хил. лева се изнасяли от България от китайци, които обикновено пътуват за родината си с прекачване в Москва за Пекин.

Според различни сигнали срещу митничари във финансовото министерство и в МВР имало немалко служители, които печелели от една дневна или нощна смяна на летището между 500 и 1000 евро. Обикновено рушветите за цялата смяна се събирали и изнасяли преди края на дежурството, за да не бъдат изненадани митничарите от внезапна проверка.

“Понякога на аерогарата за три салона пътници на всеки от терминалите остават дежурни само двама митничари, което напълно оголва летището откъм митнически контрол. Имало поне няколко полета от Дубай за София и обратно, които са летели без никакви проверки”, твърди служител там. Заради много проверки по сигнали за корупционни схеми на митничари от летището пък преди около година изчезнал т.нар. присъствен дневник на терминал 1.

В този документ се записвали дата и час, когато започва и свършва дежурството на всеки митничар, като служителят се подписвал и слагал личния си печат. Запознати твърдят, че без този дневник няма как да се докаже кой кога е бил на работа.

В част от сигналите до разследващи имало конкретни имена на митничари, споменавало се и началник с прякор Дебелия, който също бил замесен в схемите. Друг сериозен проблем за контрола на сигурността и контрабандата бил фактът, че много от служителите били в различни близки взаимоотношения, а имало и нещо като неофициална тарифа между 3 и 5 хил. лева, която се плащала, за да те назначат на летището, твърдят митничари. От агенцията разказват още, че в служба РОС имало назначени бивши фризьори и маникюристки, които били подготвени само с 10-дневен инструктаж.

 Джебчии пътуват до Германия за ден, връщат се с по 5000 евро

Мургави джебчии пък са открили нов начин за бързо събиране на плячка, като пътуват с “лоукост компании” до Германия и след няколко часа се връщат обратно. Обирджиите излизали с един полет например за Дортмунд, Франкфурт или друго голямо летище и се прибирали със следващия полет, който лети 2 часа по-късно на обратно.

Билетът до Дортмунд с ниско тарифна компания излизал между 50 и 60 евро. Щом кацнат в Дортмунд, джебчиите се нареждат на първата най-голямата опашка, която се изпречи пред очите им. Докато уж чакат, мургавите апаши преджобват трима-четирима пътници и изчезват.

Повечето немски, а и други европейски граждани не са достатъчно внимателни за вещите на летището, защото се смята, че по аерогарите е засилен контролът, но това не спира опитните наши обирджии. Те печелят между 1000 и 5 хиляди евро на пътуване.