Пътуване до остров Санторини, Гърция | Блог Touristika.bg

14
Добави коментар
Helloween
Helloween

Всяка година някъде през Март – Април остров Санторини, част от Цикладските острови в Егейско море, се пробужда, за да премине през поредния пъстър и вълнуващ летен сезон, продължаващ почти до края на октомври. След това пак заспива зимен сън чак до следващата пролет. Така тече сладкият живот по повечето гръцки острови, сред които Санторини се слави като най-посещаваното място.

Едно от най-силните вулканични изригвания в човешката история превръща Тира, както още се нарича Санторини, в това, което виждаме днес – остров като полумесец, обърнат към калдерата (кратера) със стръмни черни скали, извисяващи се над морската вода, от където къщите изглеждат просто като струпани една върху друга.
Пристигнахме на Санторини към края на сезона и бяхме посрещнати от мрачно небе и неудържим вятър, духащ на такива пориви, че ни беше трудно да вървим. Само след половин час от облаците и бурята нямаше и следа, а слънцето грееше така, все едно е някъде през август. Силен вятър се надигаше най-изненадващо и през следващите дни, затова когато приготвяте багажа на тръгване към този остров, е добре да си спомните това и да се подготвите.

Залез в Ия

Ето няколко идеи за престоя ви на Санторини и местата, които според нас на всяка цена трябва да се видят:

1. Опознайте Фира – главния град и административен център на Тира. Най-добре е да отседнете там, но в случай, че вече сте си резервирали хотел някъде другаде из острова, поне си осигурете достатъчно време през деня за разходки из неговите живописни стари улички. Не бива да пропускате да се насладите на гледката към калдерата от редиците панорамни кафенета над скалите. Православната катедрала в центъра на града е най-големият храм на острова и ако току-що сте пристигнали във Фира, ще забележите белите й куполи още докато изкачвате стръмната улица, водеща към централната зона. Малко след катедралата започва лабиринт от калдъръмени улички, които на места са толкова тесни, че двама души се разминават трудно. Ще видите очарователни малки магазинчета, препълнени с ръчно изработени предмети от рисувано стъкло, керамика, дърво, както и всякакви бижута – от най-семпли до уникално сложни (хм, цените на които не са за коментар). На Санторини, за разлика от много други туристически места, в повечето магазини се продават наистина бутикови изделия. А какво ще правите вечер? То е ясно – ще избирате измежду десетките симпатични таверни, разположени една до друга и никак няма да ви е лесно :).

Гледка от скалите във Фира

2. Посетете Ия – в най-северната част на Санторини, известна освен с очарователната си цикладска архитектура, църкви и вятърни мелници, също и с красивия си залез. Залезът в Ия е популярен декор за сватби на много влюбени двойки от цял свят, идващи тук именно заради него. Тълпи от туристи се събират привечер всеки ден и заемат с камери и фотоапарати всички възможни местенца и ъгли с гледка към угасващото слънце. Естествено, панорамните кафенета и ресторанти тогава са пълни, така че ако се каните да вечеряте по време на залеза в Ия, по-добре си резервирайте места предварително. А великолепните гледки са гарантирани!

Вятърни мелници в Ия, Санторини

3. Открийте Пиргос – едно от най-автентичните цикладски селища и бивш административен център на Санторини. Непременно се изкачете по тесните и живописни улички, стигнете до венецианския замък, погледнете от върха на хълма и уловете прекрасната панорамна гледка от там. Пиргос е просто една приказка в бяло и синьо, която в никой случай не бива да пропускате!

4. Разходете се из Мегалохори – традиционно селище, датиращо от 17-ти век , известно със своите лозя и прочутото вино Vinsanto. Не пропускайте да видите камбанарията и централния площад на Мегалохори.

Пиргос, Санторини

5. Отидете до Меса гония или призрачното село – малко селище в централната част на Санторини, разрушено през 1956 г. от силно земетресение, заради което е било изоставено от местното население. Византийската църква от 11-ти век „Панагия Епископи” е най-посещаваната забележителност там.

6. Излезте на морска разходка с платноход. Най-популярният маршрут включва посещение на калдерата, горещите извори и остров Тирасия. Ще имате възможност да видите действащ вулкан на малкия остров Неа Камени. А ако предпочитате да гледате залеза в Ия от морето, вместо да се блъскате в тълпата горе на острова, тогава трябва да изберете друг маршрут, включващ залеза в Ия. Всички екскурзии по вода тръгват от пристанище Атиниос във Фира.

Ия след залез слънце

7. Посетете манастира Пророк Илия. Построен в началото на 18-ти век на най-високата точка на острова, близо до Пиргос, манастирът притежава рядка колекция от древни ръкописи, византийски икони и други църковни реликви.

8. Вижте разкопките в древния град Акротири в южната част на острова . Това е най-важният археологически обект в Санторини. Градът, свързан с Критско-минойската цивилизация е бил унищожен от вулкан, а под загасналата лава се е запазил по подобен начин на древния Помпей в днешна Италия.

Гледка от таверна на брега на о.Тирасия

9. Пробвайте плажовете на Санторини. Заради вулканичния произход на острова, пясъкът е черен, а на отделни места има червен цвят. Най-известните плажове са: Червеният плаж (на 12 км югозападно от Фира ), Камари/Kamari (10 км югоизточно от Фира,близо до летището), Периса/Perissa (10 км югоизточно от Фира), Периволос/Perivolos (13 км южно от Фира), Agios Georgios (на 12 км югоизточно от Фира), Vourvoulos (4 км североизточно от Фира), Cape Columbo (на 12 км североизточно от град Фира), Монолитос/Monolithos (7 км източно от Фира), Vlychada ( на 12 км южно от Фира), Белият плаж (13 км югозападно от Фира).

10. Не забравяйте да се насладите на великолепните морски дарове – прясно уловени и вкусно приготвени – в която и да е от безброй многото таверни в Санторини. Пробвайте непременно и традиционните специалитети, за да разберете какво е Fava и различете вкуса на местните чери домати, каперси и бели патладжани, отгледани под слънчевите лъчи и ветровете на Егейско море.

Магаренцата са навсякъде из Санторини. За да не се насърчава малтретирането на животните, по-добре туристите да се въздържат да ги ползват като атракция и да не ги яздят.

Как да стигнем до остров Санторини?
През активния сезон корабите на всички круизни компании хвърлят котва в залива на Санторини, а островът е удобно свързан с континентална Гърция чрез фериботи – конвенционални и скоростни, както и с множество чартърни полети. Така се осигурява огромният брой посетители на това малко парченце земя. Тези, които пристигат с круизни кораби, могат да вземат кабинковия лифт от пристанището, за да се качат до Фира. Ако пътувате самостоятелно и сами си органирате всичко, просто проверете разписанията на фериботите, за да изберете най-удобните за вас дати и начални пристанища и си направете предварителна резервация онлайн. Бързите фериботи ще ви спестят време, естествено, но ще бъдат доста по-скъпи в сравнение с конвенционалните. Разбира се, най-добре би било да стигнете до остров Санторини на яхта, с която да обиколите и останалите Цикладски острови, стига да успеете да я наемете на разумна цена, освен ако вече не сте си купили такава

Без значение как ще стигнете до този магнетичен остров, няма начин сините води на Егейско море, атмосферата и живописната архитектура на Цикладите да не ви обсебят.
Не се колебайте, отидете до Санторини и вкусете дори за кратко от неговия спокоен и лежерен начин на живот (или поне така изглеждащ отстрани). И ако досега не сте посещавали нито един гръцки остров, така ще започне и вашата „порочна” и безкрайна серия от пътувания до тях, бъдете сигурни :)!
Виж хотели в Санторини
Търси настаняване по всички Цикладски острови

Пиргос – само в бяло и синьо

Фира, Санторини

Гледка към калдерата от хотел във Фира

Гледка от стръмните улички на Пиргос

Ия по време на залез слънце

Старите улички във Фира

Фира късно вечер

Related