Кама Сутра – Афоризми За Любовта

20
Добави коментар

02:08
//

0
коментара

//
Katya Vicheva
// Category:

Hobi
,
smqh
,
афоризми
,
изтегли
,
кама
,
книга
,
любов
,
любовта
,
онлайн
,
секс
,
сутра
,
чети

//

Кама Сутра – Афоризми За Любовта

Изтегли книгата ТУК

“Кама Сутра” на санскрит означава “Афоризми за любовта”. Това е един много интересен сборник, съставен от Ватсаяна в древна Индия. От него могат да се научат доста технически неща за всичко, свързано със сексуалното удоволствие. Съдържа също така много интересни подробности за историята и обичаите на древна Индия. Съвременният читател ще е доста изненадан от това колко различни са културните обстоятелства, представени в книгата, от днешните. Но въпреки големите различия, “Кама Сутра” си остава класическо четиво за любовта и секса, в което има много повече от разнообразни сексуални пози.

За автора

Не се знае почти нищо за Ватсаяна или за годината, в която се е появила “Кама Сутра”. Все пак се предполага, че книгата е написана някъде между I и VI век сл. Хр. А още по-точно – че е написана по време на или малко преди периода Гупта (320-540 г. сл. Хр.), наречен Класическата епоха на древна Индия. Ученият Сър Ричард Бъртън, който превежда книгата през 1883г., казва за Ватсаяна следното: “Той (Ватсаяна) казва, че е написал книгата, докато е изучавал религията и е бил посветен на размисли върху божествата. По това време трябва да е бил вече на години, тъй като говори за ползата от своя опит и за мненията си, които носят знака по-скоро на зрелостта, отколкото на младостта. Наистина, този трактат едва ли би могъл да бъде написан от млад мъж.”
Интересно е, че за Ватсаяна се говори като за учен, обрекъл се на целомъдрие – нещо, което някак не се връзва с работата му…
За книгата
По всяка вероятност Ватсаяна не е измислил нещо ново – той е събрал в един сборник творби, които са съществували и преди това и са били част от една индийска традиция, наречена “Кама шастра” – “наука за любовта”.
“Кама” буквално означава “желание”, а “сутра” – нещо като “нишка” или, по-точно, свързани в нишка афоризми.
Трябва да кажем нещо за така наречената “Кама Сутра”, която можете да намерите и в книжарниците, и на много места в Интернет. Позите са само малка част от цялата книга (по-точно част от една нейна глава, а всички глави са 35).
Друг интересен момент е, че “Кама Сутра” има поучителен характер, който няма нищо общо с днешните еротични творби. Следователно няма нищо лошо да я четат дори тийнейджъри – заради нейните исторически и антропологически аспекти, както и заради дълбокия поглед върху човешката сексуалност изобщо. Естествено, нашето общество е доста по-различно от обществото на древна Индия. Затова много от нещата, описани от Ватсаяна, изглеждат странни. Но именно това прави “Кама Сутра” толкова интересна – тя е написана преди почти две хилядолетия, в далечна за нас култура, а казва неща, за които можем да се замислим и днес.

Само За Жени: 10 Правила За Перфектен Стриптийз