Нов Гроб в София | Погребална Агенция Кипарис

1
Добави коментар

С разрастването на София , която е почти 2 млн. човека нуждата от нови гробищни парцели нараства с всеки изминал ден .

Гробищен парк Бакърена фабрика в който до пролетта на 2014 година Столична община даваше безплатни гробни места за софиянци се изчерпа.

В момента новите гробищни парцели са в Малашевски гробища безплатни са за първите осем години , след изработване на паметник ( траен гробен знак) получаваме правото да заплатим таксата – ползване на гробно място за вечни времена , която към настоящата дата е 570 лева. Има и други възможности за периодично плащане на таксата за гробоползване примерно през 15 години но там риска да пропуснеш срока и да ти се начислят лихви е много голям.

Условията за получаване на безплатно ново гробно място според разпоредбата на Столична община

Адресна регистрация по последен адрес на покойника в някой от столичните квартали и невъзможност за ползване на фамилен гроб ( съществуващ ). Понякога , невъзможността се дължи на неизтеклия санитарен период . Със санитарният период /Който по наредбата за град София на ХЕИ от едно погребение до следващото е осем години /съвпада и времето в което общината , ни позволява да ползваме безплатно гробното място.

Изключение правят кварталите със собствени действащи гробища :

Горна баня
Бояна
Симеоново
Враждебна
Кремиковци и др.

За тях също се изисква адресна регистрация .

В Централни софийски гробища , които са паметник на културата има обособен парцел в който се извършват погребения в нови гробове на личности , които са с голям принос към обществения живот и културата на страната .

За хората , чието убеждение позволяват кремиране има възможност за платени урнови ниши в района на Централни софийски гробища и гробищен парк Бакърена фабрика.

Православен гробищен парк“ Св. Архангел Михаил“ – кв. Бояна също предлага платени нови гробни места . Луксозната обстановка , предполага и по – високи цени на гробните места.

Напоследък тенденцията е транспортиране на покойниците и погребение в гробищата на родните им места . Тази практика беше заложена в един от многото проекти на закона за погребалната дейност.