Филе от треска с чери домати и печени розови картофи

18
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Трескоподобните риби са едни от най-разпространените видове в националните морски кухни на всички крайморски и крайокеански народности в Северна Америка, Европа и някои части на Азия. В днешно време трескоподобните са едни от най-консумираните риби в световен мащаб. Важни са за икономиките на САЩ, северно европейските страни и почти изцяло изграждат износа на Гренландия. Имат ниско количество холестерол, а маслото от черен дроб на същинската треска е сред най-богатите на витамин А животински хранителни източници.Те са са соленоводни морски или океански риби – Тихоокеанска треска, Атлантическа треска, Европейска мерлуз, Трескоподобен (ирландски) хек.

Четете всеки петък “Вкусотийките на Jolie“

Предлагат всички рибни продукти: филета, хайвер, рибно масло, хайвер и са суровина за сурими. Месото на трескоподобните риби е крехко, но и също така сухо. Имат нужда от допълнителен зеленчуков сос с мазнина. Направете си свеж зеленчуков сос от пасирани зеленчуци и горчица или хрян. Може да закупите треска предимно замразена или консервирана. Замразената бива обезкостена без перки и без глава или само филе. Гарнирайте рибата със саморъчно направен сос от зеленчуци и растителни масла за допълнително обогатяване на блюдото с витамини и с цел повишаване на неговата стойност на засищане. Добре е да киснете солената риба във вода поне 12 часа, преди да я сготвите.

Необходими продукти: 500 г филе от морска треска без кожа 1 кг розови картофи 250 г чери домати зехтин Extra Virgin пресен копър микс от сушени подправки – куриандър, риган, копър, девесил и естрагон черен пипер червен пипер сол

Начин на приготвяне: Измийте добре картофите и ги нарежете по дължина на гредички. Поставете в тавичка и овкусете с черен и червен пипер, сол и полейте с малко зехтин. Разбъркайте и печете в загрята фурна на 150 градуса до готовност (забождайки върха на нож в един от картофите, той трябва да влиза без съпротива до другата страна). Нарежете филетата треска на половина и ги овкусете с микса от сушени подправки, сол и черен пипер. На горещ котлон сложете тиган с незалепващо покритие и сипете няколко капки зехтин. Подредете рибата с външната част на филето на долу и запържете за 4 мин. Обърнете ги със щипка, като внимавате да не ги раздробите. Добавете измитите и нарязани на половина чери домати и гответе още около минута. Отстранете от огъня. Сервирайте, като сложите печени картофи в средата на чинията, отгоре по две парчета от рибата и част от доматчетата. Поръсете със ситно нарязан пресен копър.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It