ЯХНИЯ ОТ ГРАХ И КАРТОФИ

15
Добави коментар
mm22
mm22

   На времето баба ми работеше в завод за консерви Кирков и когато бракуваха от продукцията всеки от работещите там си вземаше по нещо за вкъщи. Дълго време я бяха сложили да работи на консервите с грах и у дома като се почна едно грахопадение не е за описване Веднъж даже докараха с колата пълен багажник със смачкани консерви, та даже и прасетата започнаха да сънуват грах у нас :)))))))))))

   Това беше причината да го намразя като вкус и мирис, пък да не говорим да го произвеждам и да го чистя. Нооооо, ми било писано да се събера с обожател на този зеленчук, та ми се наложи да се чудя аджеба как да го сготвя вкусно?

   Опитите ми бяха много и все несполучливи, аз опитвам, подправям, натъманявам, ама не и не на мен не ми е вкусно и то и манджата не ще да стане Докато ме научиха на тази рецепта и вече съм бетон, няма начин да не си сипя и аз поне по една порцийка, когато го наготвя на съпружието

   И така мои начинаещи приятели нужно ви е:

около половин килограм грах
няколко картофа, да кажем 3 средно големи
1-2 глави стар лук
2 скилидки чесън
1-2 моркова
1 голям обелен и нарязан на ситно домат или 1ч.ч домат от консерва
копър
сол на вкус
1 ч.л. червен пипер
малко олио

   Време за приготвяне около 40 минути.

   За да ви е хубава яхнията има едно много важно условие грахът, ако е домашен да е предварително бланширан за поне 10-15 минути във вряла вода, която да изхвърлим и след това да прибавим само граха към яхнията, която ще готвим!

   При първоначалната си топлинна обработка, грахът отделя зелена пяна, и вещества, които не само, че не са вкусни, но и не са полезни за стомаха. Затова не пропускайте бланширането, ако не сте си купили консерва от магазина!

   Също така, ако ще го прибирате за зимата във фризера не се осланяйте на идеята, че го слагате без бланширане и сте готови, защото преди готвене ще си го бланширате. Неееее, голяма грешка ще да е, защото дори и да го обработите после както си му е реда, то той ще горчи при всички случай или поне няма да има достатъчно добър вкус.

   Нарязвате си лука, морковите и чесъна на ситно и ги позапържвате, докато си посменят леко цвета в малко олио (около 3-4 супени лъжици).

      

   Обелете и нарежете картофите на по-едричко и ги прибавете към другите зеленчуци в тенджерата. Разбъркайте ги няколко пъти, колкото да ги грабне силата на огъня в горещото олио и прибавете червеният пипер. За да не прегори и загорчи пипера, веднага капнете малко студена вода в тенджерата и продължаваме нататък

      

   Ред е да се прибави грахът, доматите и копъра, да долеете вода, колкото едва, едва да покрива зеленчуците и да варим на тих огън, докато водата намалее поне с около пръст и половина от първоначалното си ниво, а картофите след пробождане с вилица се саморазполовяват доволно бързо

   

      

   Картофите си пускат нишесте, което сгъстява яхнията доволно, а и я прави богата на вкус. Една от грешките ми преди беше именно пропуска да прибавя картофки, защото ми се налагаше да сгъстявам с брашно и това съсипваше вкуса на ястието

   Сигурно се питате ами солта къде я забравих Солта се слага накрая!!!! Това е следващата тънкост, която ми се наложи да науча. Понякога, ако не ти кажат не се сещаш сам и затова ви повтарям НАКРАЯ, около 1 чаена лъжичка на тенджера от около 2,5-3 литра е достатъчна.

   Остава да си приготвите студено кисело мляко и да сервираме чиниите

   Да ви е сладко!