Забавни случки и моменти от работата на свободна практика

30
Добави коментар
v_far
v_far

Забавно ли е да работиш на свободна практика? Често ме питат какво е да си по цял ден в къщи, да пишеш материали за хора в другия край на света и общо взето да нарушаваш всички традиционно признати и приети работни практики. В началото ми беше тежко. Преместих се от оживен офис в апартамент обитаван от двама индивиди и котка. Единият индивид е по цял ден на работа, което ми оставя възможности за общуване с котката. Поради тази специфика на битово-трудовото ни съществуване котката почти се научи да говори, а аз се научих да приемам този нов работен модел.

Работата на свободна практика е всъщност доста забавна. Ето какво според мен е най-интересно, смешно и нетрадиционно.

Специалист по всичко

Или по почти всичко. Мога да напиша материал за австралийското пътно законодателство, за мъжката импотентност, за тунинг на коли, търсене на гаджета, дори за модернизиране на ел. инсталации.

Писането на онлайн съдържание ми дава възможност ежедневно да си пълня главата с напълно безполезна информация. Поне имам интересни теми за разговор с приятели. По време на последната женска сбирка блеснах с познанията си по практики използвани при зачеването за определяне пола на бебето. Да, имам такъв клиент. И да, с такъв сайт човекът си изкарва прехраната.

Работа по пижама

“Ох завиждам ти, аз трябва да тръгвам към офиса”. Казват ми го доста приятели. Моето отиване до офиса включва ставане от леглото, правене на кафе и сядане пред компютъра.

Ако реша, мога да работя цял ден по пижама. Котката няма нищо против. Клиентите май също нямат оплаквания. Въпреки, че е по-трудно да влезнеш в работен режим при подобна лежерна обстановка, тя все пак създава някакъв комфорт.

Мама все още не разбира какво точно правя

В началото борбата бе безмилостна и жестока. Цялото ми семейство изпадна в потрес – как така ще работя в къщи, как така няма да имам шеф.

Мама все още не разбира с какво точно си изкарвам парите. Поне се убеди и успокои, че има някакви там хора, които са склонни да ми плащат… за това което правя. Нещо по сайтовете им там, някакво писане, някаква си оптимизация! Щастлива съм най-вече, че въпроси от рода на ” кога най-сетне ще си намериш истинска работа”  престанаха.

Всеки ден е ново предизвикателство

Писнало ли ти е от до болка познатото работно ежедневие? Аз нямам такива проблеми. Всеки ден се будя и имам почти нулева представа за това кой каква нужда от моите услуги има.

Един ден оптимизирам сайт на незнам каква си църква, след два дни ми се налага да раздвижвам фейсбук страницата на магазин предлагащ природни виагри made in China. Няма такова разнообразие! Понякога дори аз съм изумена от нещата, за които хората ми плащат.

Шегата настрана, искам за финал единствено да споделя, че работата на свободна практика носи много позитиви, но не е за всеки. Изисква се много хъс, усилие и постоянство. Много хора се отказват месец, два след началото на процеса. Тези, които успеят да се преборят разбират какви са плюсовете. Те (и аз, и аз) никога не биха се върнали към работата за някой друг. Единственият начин да разбереш дали работата на свободна практика е за теб е да опиташ. В крайна сметка не губиш нищо.