Юлското пълнолуние- “Еленова луна”

1
Добави коментар
vita
vita

Какво знаем за …

Днешното юлско пълнолуние, което се случи в 14,24ч. в зодия козирог,  се нарича още „Еленова луна“, защото по това време на годината рогата на елените порастват напълно, с цялото си богатство и разкош. Най-общо казано Еленът е символ на духовното начало у човека и е символ на Дървото

на живота. Символизира плодовитостта, ритъма на растежа, преражданията. Еленът е архаичен образ на цикличното обновление.

Американските индианци смятат елена и за предвестник на светлината. И нека бъде така, както се пее в песента на индианците хопи и за всички нас:

„Повикваме децата. Казваме им да се събудят. Казваме на децата, че всички животни са будни. Те излизат от леговищата, където са спали. Предвожда ги Еленът. Той идва от горския гъсталак, където живее, и води малките си към Дневната светилна. Сърцата ни се радват“.

През периода на еленовата луна е важно на коя своя същност давате живот – тя ще се прояви, при това с доста голяма бързина. Освен на Обновлението, еленът е символ и на боязливостта.

В класическата античност, елените са впрегнати в колесницата на богиня Артемида (Диана), която ги направлявала със златни юзди. При будистите, еленът е самият бодхисатва, който избавя хората от отчаяние и укротява страстите им.

В камбоджанските и китайските легенди, еленът има донякъде неблагоприятен аспект и то поради същия факт – че е свързан със слънцето и светлината, защото тя може да доведе до суша и пожар. За да падне дъжд, в Камбоджа са извършвали ритуално убийство на елен. Смята се също така, че Еленът е преследвач на змиите и на всички земноводни животни (бъдете щедри на асоциации 🙂 ), защото с огъня си задушава всичко, което живее от водата.

В племената и местата, където елените живеят на свобода и нищо не ги застрашава, те никога не са свързани с боязливост, а единствено с първоначалната чистота.

Характерно за лопатара е, че стъпва със задните си копита в отпечатъка от предните копита, което е символ на начина, по който трябва да се следва пътя на Предците.

Според келтските поверия, еленът отвежда душите в отвъдния свят. Но като цяло, в келтския свят, символиката на елена е толкова обширна, че човек може да си посвети живота на това и пак няма да узнае всичко. По принцип, за северните народи, където лопатарът е опитомяван и използван като яздитно животно, той е придружавал покойника в отвъдния свят.

Еленът символизира още Божествения съпруг, преследващ бързо и неуморно своите съпруги – душите, така и самата душа, която търси своя истински дом – Божествения извор, за да утоли жаждата си.

Еленът е символ и на любовния плам. Откриваме го в изображения на Афродита и Адонис, край къпещата се Сузана, издебната от старците, редом до музата на лирическата поезия Ерато, както и до музите на музиката, защото рогата му са с форма на лира.

По принцип, пълнолунието е много добър момент за да се освободи човек от чувства, травми, обиди, модели на поведение, които вече не иска в живота си. От всичко, което сме си трупали, онова, за което сме стискали зъби, докато им се разруши емайла, стаеният гняв и обида, срамът от това, че някой ни се е подигравал в 5-ти клас и някъде дълбоко сме погребали тези чувства или сме ги компенсирали с агресия, надменност, тъгата, че някой близък не ни е обичал и компенсацията с курви, наркотици, алкохол…, прикриването на вътрешното състояние на тъга и нещастие с работохолизъм или друг публичен успех, унижението на жените, пострадали от психически и физически тормоз, или пък онези фактори, които са превърнали мъжете в лузери и мухльовци… или съответно – в агресори. Огромна е палитрата на житейските избори, които сме правили от емоционални състояния, мотивирани от гняв, срам, вина, страх от неприемане… от липса на обич към самите себе си. От боязливост.

И тази еленова луна е много добър момент да си зададем въпроса – ако съм наистина свободен, какъв избор ще направя за себе си СЕГА? Представете си, че пред вас седи един красив елен, който носи светлината и очаква вашия избор, за да ви поведе с бързината си към различните светове на вашите избори.

С намаляването на пълната луна той ще отнесе завинаги онова, което сте избрали да не бъде вече част от вашия свят, за да отвори път на Светлината. Отговорността не е на никой друг./rings.bg

< Предишна

Следваща >