Новият собственик на Mtel

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Мексиканският милиардер и един от най-богатите хора в света Карлос Слим твърдо е решил да стъпи здраво на европейския телекомуникационен пазар. Магнатът, чиито основни приходи идват именно от този бизнес чрез компанията му America Movil, е увеличил дела си в австрийския Telekom Austria, като е придобил още 27.47 процента от акциите на телекома, като по този начин си осигурява общо 50.8 процента дял от компанията, съобщава агенция Ройтерс.

Слим, който досега държеше малко над 27 процента от акциите на компанията, инвестира още 743 милиона евро за закупуването на близо 104 милиона акции по 7.15 евро всяка. По този начин American Movil осъществи първата си успешна сделка по придобиване на контрола върху европейски телеком след провала от 2013, когато се опита да купи холандския оператор KPN.

С придобиването на австрийската компания Слим получава достъп до пазарите в Централна и Източна Европа, включително и в България. Telekom Austria е собственик на българския мобилен оператор Mtel. Самият Слим заявява пред Ройтерс, че вижда голям потенциал на тези пазари.

Миналата седмица Слим обяви, че ще продаде част от своя холдинг в Мексико, където America Movil контролира 80% от стационарната телефония и 70% от мобилната. Целта на Слим е да се фокусира върху кабелната телевизия.

Слим, който произхожда от семейство на имигранти от Ливан, регулярно оглавява класацията на най-богатите хора в света. Състоянието му се оценява да 76,1 млрд. долара, което понастоящем му отрежда второ място след Бил Гейтс.

Facebook

Twitter

Google+