Ще раздвижи ли Йелън пазарите?

1
Добави коментар
Vel4eva
Vel4eva

Полугодишният доклад по паричната политика на председателят на Фед Йелън, който е планирано да бъдат доставен до Конгреса, не се очаква да обхване нови територии на перспективите на политиката.
Започвайки с Банковия комитет на Сената във вторник и Комитета по финансови услуги към Камарата в сряда, Докладът на паричната политика на председателя Йелън най-вероятно няма да разкрие нов поглед върху перспективите на политиката, както Йелън съобщи в пресконференцията след срещата на FOMC в средата на юни и минутите от нея. Като цяло, интересната част ще бъдат Q&A (въпросите и отговорите) от страна на политиците.
Като се има предвид неотдавнашното подобрение в икономиката на САЩ, най-добре отразено в хитовите неземеделски ведомости за заплати, много (включително и добре познатите наблюдатели на Фед) очакват ФЕД да започне процеса на подготовка на обществеността и на пазарите за потенциалното покачване на лихвения процент. Най-малкото, има очаквания за потвърждение на това подобрение.
Фед твърди, че „най-вероятно ще бъде целесъобразно да се запази сегашния целеви диапазон по лихвения процент по федералните фондове за значителен период от време, след като програмата за изкупуване на активи привърши“. Въз основа на последните минутки на FOMC, се очаква покупките на активи да приключат след заседанието през октомври. Йелън вероятно ще отбележи, че повечето членове на комисията виждат повишението на лихвите през 2015. Знаем, че някои (г-н Булард, например), мислят, че спадът на безработицата показва, че би било подходящо да се започне процеса на нормализация, веднага след края на Q1 на 2015. Вярваме, че по-голямата част виждат повече застой на пазара на труда от очевидното в официалния процент на безработицата и, имайки предвид мекия растеж на заплатите, се очаква нерестриктивната политика да продължи във втората половина на 2015 година. Въпреки това, г-жа Йелън без съмнение ще подчертае, че възгледите на Фед относно времето на повишения остават условни от икономическите перспективи. „Ако икономиката се окаже по-силна от очакваното от Комитета, в резултат на по-бързото приближаване на заетостта и инфлацията до целите на FOMC, то тогава увеличението на целта на процента по федералните фондове е вероятно да се случи по-рано и да бъде по-бързо от предвиденото в момента. И обратното, ако икономическите резултати разочароват, в резултат на по-големи и по-устойчиви отклонения от целите на Комисията, то повишаването в целта на лихвата по федералните фондове е вероятно да се проведе по-късно и да бъде по-плавно.“
В международен план, тя може да бъде помолена за оценка на условията в Европа, Япония и Китай и влиянието на паричната политика на САЩ по отношение на нововъзникващите пазари. Тя може да отбележи бавния напредък във възстановяването на Европа, успехите с основната идея на японската политика и че политиката на Федералния резерв в подкрепа на по-силното възстановяване на САЩ ще помогнат на износа.
Като се има предвид миналото на Йелън, както и на предшественика й, тя със сигурност може да разочарова с още една предпазлива и миролюбива позиция. Ако тя не отговори на очакванията, биковете по долара може да развеят кърпата и GBP/USD може да достигне нови многогодишни върхове над 1.72. Ако тя отговари на очакванията, можем да очакваме кабелът да се плъзне обратно надолу, но реакцията може да бъде по-силна за долара спрямо другите валути.
 
Стани наш фен във Facebook