21 въздействащи снимки на човешките очи, които са по-силни от думите

15
Добави коментар
MIGHTY
MIGHTY

Страница 1 от 2

„Очите са прозорец към душата“. Този цитат е приписван на безброй различни исторически фигури. В първия миг, в който погледнем някого, нашият взор често се насочва директно към очите. По този начин се опитваме да разберем кой е този човек и какви са намеренията му. Очите често могат да ни кажат истината за дадена личност, да разкрият душата му. Нещо, на което човешкият език е неспособен, пише Bored Panda.

Виж още: 30 от най-силните фотографии в историята

Хората от форума santabanta решиха да подберат снимки от нашата история, в които очите казват всичко. Наред с историите към тях, тези изображения са наистина въздействащи и емоционални. Те ни показват личности в най-лошите и най-добрите си мигове – радост, омраза, страх и кураж.

Вижте ги!

Лудост

Войник в шок. Средата на септември 1916 г. Често това е вследствие от честотата на бомбардировките и престрелките. Едно чувство на безпомощност, включващо паника, бягство, невъзможност да спиш, ходиш или говориш. Снимка: xerg.io.

Поражение

Войник от Червената армия води своя пленник – немски войник – след битката за Сталинград. Германците са приклещени в града. Техните запаси от гориво и медикаменти се изчерпват светкавично. Хиляди започват да умират от студ, недохранване и различни болести. Това е една от най-кървавите битки в нашата история. В нея загиват между 1.7 и 2 млн. души. Снимка: wikipedia.org.

Страх

15-годишният немски войник Ханс-Георг Хенке започва да плаче, след като 9-та американска армия го пленява в Рехтенбах, Германия на 3 април 1945 г. Той е бил член на противовъздушния отряд Луфтвафе. В този момент светът около Хенке рухва. Неговият баща умира през 1938 г. Майка му – през 1944 г. Присъединява се към Луфтвафе, за да може да се издържа. Снимка: life.time.com.

Изтощение

Близък кадър на изтощен американски военнопленник, докато лежи в малка колиба, след като е бил освободен от немски затворнически лагер от Съюзническите сили. Снимката е направена в Лимбург, Германия през 1945 г. Източник: life.time.com.

Кураж

Снимка: Джоди Бийбър

18-годишната Биби Айша. Когато е на 12 години, баща й я обещава на талибански командир като “баад” – кръвен данък, плащан между различни племенни общности в Афганистан. Навършила 14 години, Биби е предадена на талибана, насила омъжена и пратена да живее със семейството му в друго село. Години наред е системно изнасилвана както от съпруга си, така и от неговите братя. На 18 години жената успява да избяга и се връща вкъщи. Но баща й не я приема и я праща обратно на роднините на съпруга.

Айша е изправена пред съд, ръководен от талибанския вожд, лидер на местната общност. Той я осъжда по най-строгите закони на шериата. Докато свекърът е опрял дулото на пушка в гърдите на Биби, един от братята на съпруга отрязва носа и ушите на младата жена.

После я закарват високо в планината и я оставят да умре. Айша обаче има късмет. Намерена е от американски войници и хуманитарни работници, които обикаляли района. Те я завеждат в убежище в Кабул, където я снима Джоди Бийбър.

След публикуването на фотографията Биби е изпратена в САЩ и претърпява успешна пластика на уши и нос. В момента тя живее в Америка.

Измама

На тази снимка виждаме как 17-годишният ефрейтор Юкио Араки държи малко кученце заедно с още четирима младежи (18-годишни). Те са част от 72-ра ескадрила „Шинбу“. Кадърът е направен от Асаши Шимбун в деня, преди момчетата да излетят от военновъздушната база Бансей на камикадзе мисия (Божествен вятър) в Окинава. Юкио Араки умира на 17 години и 2 месеца в самоубийствена атака срещу американски кораби край Окинава на 27 май 1945 г. Почти всички камикадзе-пилоти по време на кампанията са били на възраст между 17 и 22 години. Обикновено хората не си представят точно такъв кадър, когато чуят за прословутите фанатични камикадзета. Снимка: wikipedia.org.

Завист

София Лорен и Джейн Мансфийлд по време на парти на „Туенти Сенчъри Фокс“, организирано в чест на Лорен. 12 април 1957 г. Снимка: Vanity Fair.

Примирение

Снимка от личния албум на войник от айнзацгрупите. Кръстена е „Последният евреин от Виница“. На нея виждаме член от Айнзацгрупа D, миг преди да застреля евреин пред масов гроб във Виница, Украйна през 1941 г. Над 28 000 евреи от Виница и околностите са избити. Снимка: rarehistoricalphotos.com.

Облекчение

Сърдечен хирург след 23-часова успешна трансплантация на сърце. Асистентът му спи в ъгъла. Снимка: Джеймс Станфийлд.

Отчаяние

Жена, умираща от глад, лежи на паважа във варшавското гето. Снимката е направена от немския войник Хейнц Йоест в Полша през 1941 г. Източник: wien.gv.at.