Как да победим рака на гърдата | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането на…

3
Добави коментар
svetlinko
svetlinko

За да бъде победен ракът на млечната жлеза е необходимо да се работи най-малко по три фактора: информираността на жените за заболяването, квалифицираността на медицинските кадри и качествената техническа възможност.

Днес доста от проблемите с тази болест по света са свързани с това, че няма достатъчно добро оборудване за лечение. Броят на заболелите жени главоломно расте всяка година и все повече се заговаря а нуждата от ранна диагностика.

Тези ранни изследвания могат да се направят с мемографичен скрининг, който в по-развитите страни вече е доказал ефективността си. Скринингът позволява установяването на доклиничните форми на заболяването. Направени бяха изследвания на половин милион жени, чрез които беше установено намаляване на смъртността от този рак. Вече са заявени за покупка такива уреди по целия свят, но от всяка жена зависи тя да мине през съответния преглед.

Ракът на млечната жлеза обикновено не е със симптоми и когато е в начален стадий е бързо и лесно лечима. Рискът от развитието на заболяване е увеличен при продължителен менструален цикъл, а кърменето, умерената или значителна физическа активност, поддържането на здравословното тегло намалява риска.

Всичко обаче зависи от самосъзнанието на жената за профилактичен преглед. Препоръчва се такъв да се прави всяка година.