10 въздействащи мисли на Радой Ралин

7
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 21.07.2014

На 21 юли 2014 г. се навършват 10 години от смъртта на големия Радой Ралин. Той едва ли се нуждае от представяне, но все пак – Радой Ралин е литературният псевдоним на Димитър Стефанов – българският поет, сатирик и дисидент, вдъхновил поколения българи за ценностите на свободата. Той е роден на 22 април 1923 г. в Сливен. Завършва гимназия в родния си град и право в Софийския университет. Редактор е в сп. „Славяни“, във в. „Литературен фронт“, във в. „Стършел“. През периода 1961-63 г. е редактор в Студия за игрални филми, а през 1964-66 г. – в Студията за хроникални и документални филми, където създава поредицата документални киносатири „Фокус“.

Виж още: 10 цитата от Никола Вапцаров, актуални и днес 10 от най-запомнящите се цитати на Елин Пелин

По време на тоталитарната система, поетът Борис Христов казва за него: „Той е единственият различен измежду толкова еднакви хора.“ На името на Радой Ралин е наречен площадът пред бившото кино „Изток“ срещу хотел „Плиска“ в София. На 24 май 2012 г. там бе поставена и скулптора на Радой Ралин, дело на Георги Чапкънов. На Радой Ралин е именуван и връх на южноокеанския остров Ливингстън. Ето и 10 въздействащи мисли на Ралин.

1. „Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен!“ 2. „Държавниците докарат ли поданиците си до пълно ограбване, ги тренират за нашествия в чужди страни…“ 3. „Един народ не бива да бъде безкрайно голям – ще му се разсее националното съзнание.“ 4. „Журналистиката стане ли ялова, ражда ежедневно сензации.“ 5. „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.“ 6. „Приятелството е демокрация, но колко трае?“ 7. „Роднинството е тоталитаризъм – нямаш право на избор, но е истинско и вечно!…“ 8. „Съветът е като подарък: неучтиво е да не го приемеш, но не си задължен да го употребиш.“ 9. „Влезеш ли в историята, гледай да не се заседяваш – ще й станеш досаден.“ 10. „По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака – сега за сега си остава простака.“

Коментари

коментар(а)