Авторът на „Английският пациент” идва в София

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Младият автор Мирослав Пенков е „протеже” на носителя на „Букър” в писателска програма.

 Канадският писател Майкъл Ондатджи кани българските си почитатели на среща с автограф. Тя ще е на 26 септември в столичната книжарница  „Хеликон” на бул. „Цар Освободител”. Тогава авторът на романа „Английският пациент” ще представи творчеството си и ще говори за най-новата си книга „Котешката маса”, която предстои да излезе с клеймото на издателство „Лъчезар Минчев”.

 

Причина за гостуването на Ондатджи у нас е младият автор Мирослав Пенков, който живее в САЩ и пише книгите си на английски. У нас издателство „Сиела” отпечата разказите му „На Изток от Запада”.

 

Ондатджи е ментор на българина в писателската програма Rolex Mentor and Protege Arts Initiative и го е напътствал в работата по романа му „Именник на въображаемите ханове”. От дванайсет години насам артинициативата „Ментор и протеже” на „Ролекс” събира знаменити личности от сферата на танцовото изкуство, киното, литературата и музиката с начинаещи, но обещаващи творци, които тепърва започват да градят кариера. Имена като Тони Морисън, сър Колин Дейвис, Брайън Ено, Марио Варгас Льоса и Мартин Скорсезе са си сътрудничили с поверените им млади таланти в продължение на година.

 

Как протича творческият процес между Ондатджи и Пенков ще разкажат двамата автори в „Хеликон”. Българинът ще играе ролята на водещ на срещата и ще задава въпроси, а носителят на наградата „Букър” ще говори за живота и работата си. Ще бъдат прочетени откъси от произведенията и на двамата.
– Майкъл Ондатджи е роден през 1944 г.  Баща му е холандец, майка му – от Шри Ланка. Майкъл проплаква в болница в Коломбо. Родителите на бъдещия писател са от колониалния елит на тогавашния остров Цейлон. Бракът им обаче се разпада заради алкохолизма на бащата.

 

– Майкъл и майка му заминават за Канада през 1962-ра. Пет години по-късно Ондатджи става преподавател по английска литература в Университета на Западно Онтарио. Тогава излиза и първата му поетична книга „Изтънчени чудовища”.

 

– Романите „В кожата на лъв” и „Английският пациент” му носят световна известност. Написал е още „Преживял изтребление”, „Събрани съчинения на Били Хлапето” и книгата със спомени „Бягство в семейството“. Публикувал е 3 стихосбирки – „Събирач на канела“, „Страстна любов“ и „Уча се на номер с нож”.

Към статията няма коментари. Напишете първия.