8 необичайни употреби на чесъна

15
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Много хора избягват да консумират чесън, особено когато е пресен, но това е огромна грешка. Чесънът е не само невероятен натурален антибиотик, но е много полезен за разнообразни дейности. Вижте няколко необичайни употреби на зеленчука.

1. Поддържане на добро здраве Чесънът е жизненоважна част от здравословния начин на хранене. Той стимулира метаболизма на желязото, бори се срещу бактериите и вирусите и може да предотврати образуването на ракови заболявания. Пробвайте с по 1-2 скилидки чесън на ден, но не прекалявайте, тъй като съставките му могат да раздразнят стомаха. И макар тази употреба на зеленчука да не е необичайна, добре е да не забравяте за нея.

2. Лекуване на настинки В продължение на хиляди години чесънът е известен като средство за лечение на простудни заболявания и кашлица, особено по времето, когато не са били измислени антибиотичните лекарства. Пригответе си сироп за кашлица като намачкате скилидка чесън и я сложите в гореща вода за около 5 минути. Прецедете течността и изпийте. Превантивно през студените месеци можете да ядете по 3 скилидки чесън на ден, за да предотвратите хващането на настинка и грип.

3. Премахване на акнето Срежете скилидка чесън наполовина и я приложете директно върху раната или пъпката. Чесънът има антибактериални свойства и ще почисти кожата ви от бактериите, които образуват акне.

4. Лечение на рани и инфекции Срежете скилидка чесън наполовина и я приложете директно върху раната или порязаната кожа. Не се изненадвайте, ако пощипе малко, това е доказателство за ефективността на чесъна.

5. Третиране на микозите Ако има нещо, което чесънът не обича, това са гъбичките. Смачкайте няколко скилидки чесън и ги поставете в леген с топла вода. Накиснете краката си, ако имате съмнение, че имате гъбички по кожата. Стойте така около половин час и изплакнете.

6. Пестицидна съставка Използвайте чесъна като пестицид в градината си. Спестете си вредните пестициди в градината, на верандата и на терасата, като замените отровните течности срещу насекоми с отвара от чесън. Изгонете от градината комарите и другите насекоми като сложите няколко скилидки в зоните, в които те са най-много. Можете да предпазите кожата си от ухапване като я натъркате с чесън, за да отблъснете комарите от вас.

7. Съставка срещу насекоми Не хранете домашните любимци с чесън, тъй като може да е опасно. Билката ви помага като защитава вас и домашните животни от бълхи, кърлежи и други досадни твари, но въпреки това може да бъде токсична за животни. Част от производителите слагат малко чесън в храните за домашни любимци, но това не е напълно безопасно, защото зависи от дозата. Затова ви съветваме да избягвате да ползвате храни, които съдържат по-големи количества чесън.

8. Поправка на стъкло и на хартия Чесънът е естествено лепило, което ще спомогне да се спре по нататъшното увреждане на спуканото стъкло. Намачкайте скилидка чесън и с получения лепкав сок намажете пукнатините на стъклото. Със същия успех можете да използвате чесъна да залепите хартиени парчета, които са скъсани или да оформите хартиени формички.

Източник: apteka-optima.com