Разширяват общинската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ с нови отделения

1
Добави коментар

„Имаме идея да увеличим капацитета на болница „Свети Пантелеймон“ с няколко нови отделения“. Това съобщи днес ресорният зам.-кмет на Пловдив Розалин Петков. Той присъства на водосвета, с който лекарите и служителите на болницата в район „Южен“, по-известна като Втора градска, почетоха своя патрон.

Петков отказа да назове конкретни данни за бъдещите нови отделения, но обясни, че е поръчал на шефа на здравното заведение доц. Петко Недев да направи разчети.

Идеята за обединението на двете общински болници – „Свети Мина“ и „Свети Пантелеймон“, на този етап не стои на дневен ред, каза още зам.-кметът. „Изчакваме да видим финансовите отчети и тогава ще преценим дали е удачно сливането. Знаете, че „Свети Мина“ е на загуба, има задължения“, уточни той.

„Свети Панталеймон“ пък от няколко години е на печалба и е една от най-добре работещите общински болници, припомни Петков. По думите му неслучайно Общината помага на здравното заведение, като тази година преведе около 500 хиляди лева за закупуване на нова апаратура и върна дивидента от печалбата в размер на още 500 хиляди лева.

След водосвета Розалин Петков инспектира обектите, които в момента се изпълняват в болницата. Сред тях е новото отделение по образна диагностика, за което се чака само лиценз. Техниката е за 1.4 млн. лева, а малко над 200 000 лева струват строително-монтажните дейности. Изграждането на отделението е направено със собствени средства на болницата, като само 500 000 лева са безлихвен кредит от Община Пловдив. Новото спешно приемно отделение също вече е почти готово в „Свети Пантелеймон“. Болницата реализира и съвместен проект с Община Пловдив и ОП „Градини и паркове“ за облагородяване на пространството пред сградата. Вече е готов новият подход към двора, оформят се градини с цветя и зеленина. Ще бъдат монтирани пейки, ще се направи ажурна ограда и ще се обособят места за срещи и отдих на болните и техните близки.