Справяне със стреса

2
Добави коментар
vestitel
vestitel

Стресът оказва пагубно влияние на социалния ни, професионалния ни и личния ни живот и разболява

Стресът може да бъде свързан с лични качества и индивидуални обстоятелства извън работното място, като например  семейни отношения и проблеми от различен характер. Въпреки това, е вече широко признато, че стресът на работното място намалява производителността, увеличава напрежението при управление и дори разболява хората. Стресът оказва сериозно влияние върху качеството на умствения процес, включващ  функциите на паметта и концентрацията.

Някои от ефектите на стрес на работното място включват:  

високи нива на текучество на персонала,
трудови злополуки,
междуведомствени конфликти ,
намаляване на производителността в дългосрочен план,
общо недоволство,
нисък морал
 лошо изпълнение на работата
намаляване на ангажираността и мотивацията.

Освен познатите ни техники за справяне със стрес, като

спортуване,
подобряване на хранителните ни навици и
техники за отпускане,                                                                   

Е необходимо да обърнем внимание и на :

Говорете за стреса – Да говорим с някого за проблемите и притесненията си помага. Възможно е приятел, член на семейството, колега или ментор,  да ви помогне да видите вашия проблем в по-различна светлина. Ако смятате, че вашият проблем е сериозен, може да потърсите професионална помощ . Знаейки кога да помолим за помощ, може да предотвратим  по-сериозни проблеми в бъдеще.

Намерете начини да управлявате времето си: Един от основните симптоми на стрес на работното място, е усещането, че просто не са достатъчно часовете  в денонощието, за да се свърши всичко необходимо. Създайте си навик да правите списък със задачи,  които да отмятате след  като бъдат изпълнени. Дайте приоритет на най-важните от тях и изпълнявайте първо тях. Посещавайте курсове за управление на времето , ако смятате, че това ще помогне.

Дихателни техники: Стресът води до хипервентилация. Диафрагменото дишане противодейства на стресовия отговор. То замества нивата на кислород в кръвта и увеличава въглеродения двуокис.

Научете се да казвате „не“: Ако има проекти, които просто не можете или не искате да поемете, се научите как да кажете „не”. Не се ангажирайте с нови неща, само защото смятате, че трябва. Не приемайте повече от това, с което можете да се справите. Използвайте уменията си за асертивност.

Сътнася се към пети раздел – Справяне със стреса

Поли Фистолера е сертифициран лайф коуч със специализации в третирането на фобии, хранително превъзпитание, мотивация, социална и емоционална интелигентност. Тя е единствената лицензирана (MHS, Canada) за Балканския полуостров в тестовото провеждане, анализ и оценка на емоционалната интелигентност (EQ). Притежава дългогодишен международен опит в сферата на психологията, психотерапията и коучинга –  Швейцария, Италия и Сингапур. След 17 годишно отсъствие от България, Фистолера създава Българския институт за социална и емоционална интелигентност (BISEI) – международна организация за обучение и коучинг, сертифициран администратор на най-комплексният инструмент за измерване на социална и емоционална интелигентност – EQ-i 2.0 (Rouven Bar-On).
www.bi-sei.com
[email protected]
Facebook – BISEI
Skype – bi-sei

Можете да задавате своите въпроси към Поли Фистолера, тя ще се радва да отговори.