Торта Наполеон – възхитителна и пленяваща торта

1
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Дълго отлагах представянето на рецептата за торта Наполеон, понеже бях толкова очарована от резултата, че ми се струваше, че или няма да намеря подходящите думи да я опиша или статията ми ще се превърне в нещо като ода за възхвала на тази торта. Е, и сега няма да си спестя суперлативите и няма как да бъде иначе, понеже си го заслужава отвсякъде. Не стига, че е лесна за приготвяне, но е и толкова божествено вкусна, че се наслаждаваш на всяка хапка и ти се иска още и още….Аз честно казано съм с доста придирчив вкус и рядко се впечатлявам до такава степен, но тази торта определено ми стана любима и е един от фаворитите ми. Крема е толкова вкусен, лек и в изобилие, че не усещаш как парчето изчезва от чинията. Е, какво повече може да иска човек от една торта. Любителите на шоколада или прекалено сочните торти сигурно няма да и обърнат внимание, но това ще е голяма грешка, защото наистина не знам как може някой да не я хареса. Повече няма да я хваля. Ако решите да я приготвите, сами ще се убедите в думите ми. Тук само искам да благодаря на Ася Найденова от една кулинарна група, по чиято рецепта я приготвих. Варианти из нета за торта Наполеон има стотици, но аз все не си харесвах някой от тях, докато не попаднах на този. Тъй като имам опит в сладкарството, то веднага усетих, че това е моята торта и няма как да не я споделя и с вас. Би било голяма грешка да я запазя само за себе си. Благодаря, благодаря и няма да спра да благодаря на Ася за прекрасната рецепта! Да е жива и здрава! Ето и самата торта. Опитайте я непременно!

Разкошната торта Наполеон

Продукти: 1 пакет бутер тесто от 800 гр , 1 литър прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 125 гр. масло + 3 с.л. захар, 400-500 мл. сладкарска сметана, 3 яйца, 1 пакет нишесте „Ванилия“, 5 с.л. брашно, 4 ванилии

Приготвяне на торта Наполеон:

Бутер тестото оставете на стайна температура да се отпусне, но не до пълно омекване. Просто е нужно да можете да го развиете. Ако е прекалено замръзнало рискувате да се начупи. Ако е прекалено меко, трудно се работи с него и резултата може да не е съвсем добър. Пакета от тесто с грамаж 800 грама обикновено се състои от 2 листа. Дали са 2 или 1 цял, няма особено значение. От тестото изрежете 2 кръга с диаметър около 26 см, като първо очертаете кръговете с дъното на формата или тавата, които ще използвате за печенето. Това ще са блатовете на тортата. Изрязаните кръгове надупчете с вилица, за да не бухнат прекалено при печенето. Печете един по един блатовете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто. Имайте предвид, че блатовете губят леко от диаметъра си, за сметка на височината и при сглобяването ще ви е необходима тортена форма с диаметър около 22 см. Можете изобщо да не ползвате тортена форма с откопчаващ се ринг, а да сглобите тортата направо в тортена чиния или табла, тъй като крема  не е рядък и тортата се държи много стабилно, без да се разтича. Аз например сглобявам направо в табла. Заедно с блатовете изпечете и останалото бутер тесто (изрезки), защото те ще са ви необходими за украса на Наполеона. След изпичането оставете блатовете да изстинат напълно и ги разрежете хоризонтално на 2. Така ще получите 4 блата.

Още преди печенето на блатовете можете да започнете приготвянето на крема, тъй като той се прави на няколко стъпки. Първо е необходимо да сварите млечно-яйчния крем и да го оставите да се охлади напълно. Точно това е най-голямото чакане, тъй като крема изстива бавно. Точно докато се охлажда крема, можете да изпечете блатовете, тъй като за разлика от крема, те се охлаждат бързо. Крема пригответе по следния начин: Прясното мляко заедно със захарта се слага в тенджера на котлона и се бърка от време на време, за да се стопи напълно захарта. Докато чакате млякото да заври, разбийте добре с миксер до гладка смес без бучки яйцата, нишестето, брашното, 2 ванилии и 100 мл. от сметаната. Ако сместа ви се струва все още гъста, то я доразредете с малко прясно мляко от тенджерата. След като прясното мляко е завряло, то започнете да прибавяте на тънка струйка от яйчната смес, като непрекъснато разбивате с тел. Варете и бъркайте енергично докато се получи доста гъст крем. Сгъстява се бързо. Ако на някой му се струват много 5 с.л. брашно и 1 нишесте за 1 л. прясно мляко, трябва да му кажа, че не са много, защото кремът трябва наистина да е доста гъст и при гребване с лъжица, да не тече от нея, понеже тепърва предстои да му се добавят масло и сметана, които ще го разредят. Можете заврялото мляко да добавите на струйка към разбитата яйчна смес при непрекъснато бъркане, тогава да върнете всичко отново в тенджерата и да варите до сгъстяване. Това е начин да избегнете образуването на бучки. Използвайте този начин, който ви е по-лесен и удобен. Готовият крем свалете от котлона и оставете да се охлади напълно, като от време на време го разбърквате, за да не се образува кора на повърхността. Един начин за по-бързо охлаждане на крема е като изсипете готовия крем в широка тава и го покриете със стреч фолио. Има и друг начин да избегнете досадното чакане. Просто сварете крема вечерта, покрийте тенджерата с капак или стреч фолио и го забравете за 1 нощ. На другия ден ще направите тортата много, много бързо. След като млечно-яйчния крем е изстинал, то разбийте размекнатото масло с 3-те лъжици захар на пухкав крем. Дали ще използвате кристална или пудра захар няма значение. Към разбития маслен крем започнете да добавяте на части охладения млечно-яйчен крем, като разбивате с миксер. След като съедините двата крема, разбийте на гъст сняг сладкарската сметана с 2-те ванилии. Аз ползвам растителна подсладена сметана (Hopla или Halta), но можете да използвате и животинска ако имате. Започнете да добавяте сметаната на части към млечно-масления крем и бъркайте внимателно с тел или лъжица. След като се сместят добре крема и сметаната, можете да преминете към сглобяване на тортата.

Апетитно парче от страхотната торта Наполеон

 

 

Аз правя тортата от 5 блата, като 1 блат сглобявам от изрезки, тъй като ми идват много за украса. Ако и на вас са ви останали доста изрезки и ще са ви много за украсата на тортата, то ви предлагам да ги използвате именно по този начин. Ако не са много, то направяте Наполеона с 4 блата. И така…слагаме 1 блат в тортената чиния или табла и намазваме обилно с крем. После слагаме втори блат и пак намазваме обилно с крем. След това нареждам и сглобявам блата от изрезки. Пак намазвам обилно с крем и по същия начин слагам и намазвам с крем и 4-я и 5-я блат. Отгоре намажете добре и обилно тортата и я облечете с натрошените изрезки. Не пестете крема, трябва да има в изобилие, а той си е доста. Оставете току що направената прелест в хладилника за няколко часа и след това и се насладете и почерпете любимите си хора. Уверявам ви, че ще са ви много благодарни. Толкова е вкусна и лека, че се иска доста воля, за да не прекали човек.

 

 

Накрая ще направя няколко уточнения. Ако по някаква причина направите крема по-течен, то сглобявайте във форма с откопчаващ се ринг с подходящ диаметър. След като тортата престои няколко часа, можете да махнете ринга. В крема според желанието и вкуса ви, можете да сложите любим плод или сладко, кокосови стърготини, ядки или шоколад. Има място за импровизации, понеже на вкус кремчето е много леко и се връзва с всичко. Аз обаче предпочитам натуралния му и много лек и приятен вкус. За улеснение можете да направите тортата правоъгълна или квадратна, като тогава е нужно да нарежете бутер тестото на еднакви по големина парчета. Разбира се можете да оформите и на индивидуални пастички.

Да ви е сладко!

 

АВТОР: ЕЛЕНА ИВАНОВА