Една социална мрежа с потенциал

3
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Рекламата навлезе в Instagram и все още не е ясно дали ще стане услуга за масовия маркетинг. Тя се предлага на подбрани марки. Въпреки това приложението за филтриране и споделяне на снимки, купено от Facebook за 1 млрд. долара през 2012 г., има значителен потенциал да добави маркетингова стойност към империята на най-голямата социална мрежа. И да захрани сметките на Марк Зукърбърг и компания с още по-голям рекламен приход.

Това посочва материал на Adweek. Авторите коментират, че Facebook изглежда не бърза да направи покупките и поставянето на промоционални оферти в Instagram достъпни за всички марки – в момента те са налични само за марки от топ 500 на списание „Форчън“ с най-големите компании за годината в САЩ. Смята се, че броят на рекламодателите в Instagram има стабилен ръст. Каквото и сътрудничество да се предложи на рекламодателите в приложението в следващите 6, 12 или 18 месеца, вероятно то ще внесе стабилен паричен поток по сметките на Facebook. Instagram, която Зукърбърг прозорливо закупи при първите свидетелства за масов отлив на тинейджъри от Facebook, може да стане част от фрагментирана мобилна империя на бъдещето.

„Много е лесно за Facebook да създаде от Instagram бизнес с приход от 100 млн. долара за тримесечие от годината с търговската сила и обхвата на приложението“, коментира Кори Уайнър, шеф на HyprMX.

Към момента Instagram има над 200 млн. потребители. Тя започна да работи пилотно с рекламодатели преди 8 месеца. Компанията сключи големи рекламни сделки, като тази с рекламния гигант Omnicom през март 2014 г. Рекламната агенция от САЩ плати за сътрудничеството 40 млн. долара. След това компании като Taco Bell и Hollister отчетоха, че промо снимките им в Instagram имат добър маркетингов резултат.

Когато 15-секундното видео в приложението стана част от маркетинговия микс, се заговори за още по-сигурно успешно бъдеще на апликацията в дългосрочен план. Особено като се има предвид, че приложенията въобще стават все по-популярен инструмент за реклама. Така например големи компании създават свои рекламни приложения, които потребителите да изтеглят и в които може да се наперят полезни съвети за здравето, упътвания, игри. Светът на мобилното заема все по-стабилно присъствие в маркетинговите бюджети и Instagram е един от най-важните играчи в него. 

Една от най-известните изследователски фирми за маркетинг в САЩ – eMarketer – посочва, че не разполога с данни за рекламните приходи специално на Instagram, за да може да направи прогноза, но посочва, че дългосрочният му потенциал е значителен, имайки предвид връзката му с Facebook, визуалната му природа и високата степен на ангажираност на потребителите с него.