Опасен ли е рентгенът

11
Добави коментар
pinko_1
pinko_1

Хипократ е казал, че всичко в света може да бъде отрова или лекарство и това зависи само от дозата. Същото може да се каже и за рентгена. На въпроса „дали е опасен рентгенът за пациента?“ специалистите в тази област отговарят възмутено, че това изследване е опасно само за хората, които правят снимки без наличието на медицински показания, т.е., заобикаляйки лекаря. С профилактична цел са ни необходими само две рентгенови изследвания: снимка на гръдния кош и мамография. Първото – за всички над 15 години, а второто – само за жени над 40, на всеки две години. Останалите назначения – само по преценка на лекаря.

Съвременните цифрови рентгенови апарати се различават от своите предшественици от земята до небето не само на външен вид, но и по качеството на данните, дозата на облъчване, която при най-новите устройства е няколко пъти по-ниска. Снимката се прехвърля на компютъра на лекаря, където той може да я разглежда по-добре, като същевременно не излага пациента на допълнително радиационно облъчване. Затова, ако лекарят е назначил рентгеново изследване, по-добре е да го направите в реномирана клиника, където има качествено и безопасно оборудване.

Магнитен резонанс

За най-безопасен метод на изследване се смята магнитно-резонансната томография (МРТ). Този метод има свои собствени характеристики. Ако става дума за изследване на органи с високо съдържание на течности, но плътно защитени от костния скелет (глава, гръбначен мозък, гръбначните дискове, ставите и органите на малкия таз), по-точно изследване от МРТ няма. Но при диагностицирането на костите и тъканите на белите дробове най-добри резултати дават рентгенът и компютърната томография (КТ).

При диагностициране на заболявания на храносмилателната система и храносмилателните жлези, шията, бъбреците, особено с контрастно подсилване, най-добре е да се използват спиралната КТ и МРТ. Въпреки това, при спешни ситуации, когато трябва да се вземат незабавни диагностични решения, КТ няма конкуренти.

ВНИМАНИЕ!Възможно ли е да се извършва рентгеново изследване по време на бременност?Разбира се, че не е желателно. Но понякога (например при счупване) то е задължително. В този случай трябва да се защити коремът със специални оловни престилки.

Компютърната томография

При компютърната томография изследваният орган изглежда на монитора като разфасован. Възможна е и допълнителна компютърна обработка с построяването на триизмерно изображение на органите. Анализът на изображението се извършва детайлно, слой по слой. Това изследване обикновено е необходимо за уточняване на диагнозата и локализацията на проблема. В същото време, при компютърната томография облъчването на организма не е по-ниско, а понякога е и по-високо от нормалната рентгенова снимка, но то е продиктувано от медицинска необходимост.

Понякога рентгеновото изследване трябва да се извърши с контраст – за по-ясно определяне границите на тъканите и органите. В случаите, когато се налага изследване на съдовете, мозъка, черния дроб, бъбреците и пикочните пътища, допълнително по венозен път в организма на пациента се въвеждат специфични контрастни вещества. Тези препарати са известни и под названието йодосъдържащи. Но при някои пациенти след такова изследване може да се получат усложнения. Ето защо, преди провеждането му е по-добре предварително да се провери дали даденият пациент е алергичен към йод.

Под контрола на рентгеновите лъчи се извършват и диагностични (и лечебни в същото време) изследвания, както и ангиография и миелография. В първия случай се изследват съдовете, а във втория – гръбначния мозък. Тези процедури се извършват единствено в стационарни условия, в специално оборудвана операционна зала, обикновено под повърхностна анестезия.

Изключение е рентгеновата компютърна ангиография, когато с едновременното въвеждане на контрастното вещество се извършва спирално сканиране. В този случай не се изисква операционно оборудване.

Обикновените стерилни условия са напълно достатъчни.

Понятието максимално допустима доза за пациента не съществува. Рентгеновото изследване се провежда стриктно по медицински причини. Така че, когато става въпрос за спасяването на човешки живот, то се прави толкова пъти, колкото се налага. Разбира се, никой дори и не се опитва да твърди, че излъчването на рентгена е полезно за организма, но понякога това е единственият начин да се избегне много по-голямо зло, което може да застраши здравето и дори живота на пациента.

Специалистите са убедени: ако хората редовно си правеха изследвания на флуорограф, сега нямаше да се сблъскаме с такъв бум на огнища на туберкулоза и други опасни болести на белите дробове. Същото може да се каже и за профилактиката на рака на гърдата. Броят на болните можеше да се съкрати многократно, ако жените си правеха редовно изследвания.

Защита от рентгеново облъчване

Съществуват три метода за защита от рентгеновото облъчване: време, разстояние и екранировка, т.е. колкото по-малко време се намирате в зоната на действие на рентгеновите лъчи и колкото по-далече – толкова по-ниска е дозата. Същите защитни функции изпълнява и намиращият се между вас и рентгеновата тръба защитен екран. Затова е важно да се използват по време на изследването специални предпазни средства – „престилки“, „шапчици“, „полички“ или „яки“ с пластове от олово. Младите хора, на които им предстои да станат родители, трябва да предпазват от облъчване коремната област и половите органи. Рентгеновото излъчване действа най-негативно върху кръвните и половите клетки. При децата трябва да бъде защитено цялото тяло с изключение на изследваната област. Освен това в рентгеновите кабинети има защитни мобилни екрани. Макар че безопасната доза на облъчване е прецизно изчислена, не си струва да се провеждат няколко вида рентгенови изследвания (например флуорография и мамография) в един ден. Освен това всеки пациент трябва да има радиационен паспорт (той се прилага към медицинската карта), където лекарят-рентгенолог задължително отбелязва дозата на облъчване, получена при всяко изследване.