Колко езика може да научи човек?

3
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Милиони хора по света ползват свободно няколко езика. Чували сме, а може би дори познаваме хора, които владеят 10, 15 езика… Но докъде стигат човешките възможности в това отношение?

Майкъл Ерард е пропътувал света в търсене на хиперполиглоти – хора, които изучават и владеят голям брой езици, изучавал е тайните на техния успех и обяснява защо е толкова трудно да се определи точен брой относно познанието на езици.

Сред хората, за които той разказва в книгата си „Babel No More“, са:

Греъм Кенсдейл – професионален преводач на 14 езика към Европейската комисия в Брюксел.

Като Ломб – един от първите симултанни преводачи в света, владее 16 езика, пет от които по нейните думи „живеят в нея“, пет, които може да реактивира за половин ден и още шест, от които превежда свободно. Александър Аргуелес – той отказва да назове брой – „Ако някой ви каже колко езика говори, не му вярвайте“. Изучавал e повече от 60 езика, посвещавайки по девет часа на ден за интензивна подготовка.

Кен Хейл – прочутият лингвист от Масачузетския технологичен институт твърди, че от 50-те езика, които използва, „говори“ истински само три. Според него да говориш един език означава да познаваш всички културни особености, свързани с него. Кардинал Джузепе Мецофанти – твърди се, че говорел между 40 и 60 езика. Един от биографите му ги разпределя така: 14, които е изучавал, но не е използвал, 11, на които можел да води разговор, 9, които говорел не съвсем идеално, но с перфектен акцент и 30 (!), които владеел до съвършенство.

Историите за езиковите умения на Мецофанти са толкова невероятни, че може би са просто легенди. Учените, с които Ерард е разговарял, твърдят, че теоретично няма ограничение за броя езици, които може да научи човек. Единственото ограничение е времето.

Въпреки това повечето хиперполиглоти не желаят да си приписват голям брой езици – макар и да са изучавали десетки.

Техните критерии за „знаене“ на език са по-високи. Обикновено не посочват повече от 15. Но останалите 30 или повече, с които са запознати „донякъде“ често са по-добри от нашите един-два, на които можем горе-долу да общуваме.

Източник: mentalfloss.com