Чужди авиокомпании изтласкват българските от чартърите

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Спешни мерки в защита на българската авиоиндустрия ще поискат авиокомпании на среща с новия министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев тази седмица. Това съобщи за www.economic.bg, Филип Мустаков, собственик на „България Ер чартър“ по време на годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).  

„200% по-висока такса „паркиране“ и премахване на такса „домуване“ на „Летище София“ ще прогони самолетите на наши авиокомпании да си търсят „покрив“в чужбина“, каза Мустаков.  

 Столичният аеропорт е обявил проекта си за нови летищни такси пред Комитета на авиокомпаниите потребители и е започнал консултации с тях.  

От 1 юни 2013 г. такса „кацане“ на Летище София да се увеличи с 10% , предлага летището. Със 100% ще нарасне новата такса „сигурност“, която беше извадена от пътническата летищна такса по искане на ЕС, за  да се покажат по-точно и прозрачно разходите за осигуряване на по-висока сигурност на европейските летища. Със 100% повече ще плащат авиопревозвачите и за такса „шум“/екологична/ през 2013 г. спрямо 2012 г.       

Като се калкулират всички такси се получава, че от 1  юни 2013 г. разходите за един полет за определен тип самолет за 2013 г. ще бъдат с 20% по-високи за Терминал 1 и с 55% ръст за терминал 2.

Авиокомпаниите искат министър Кръстев да се намеси и таксите да бъдат определени справедливо, като увеличението е по-плавно. Превозвачите настояват да се запази  такса „домуване“, защото тя се отнася за по-дълъг престой на самолетите на летището, а не за паркирането им за няколко часа между два полета. Освен това такса „домуване“ съществува като възможност на другите летища в страната.

Проблем за авиокомпаниите е ръстът на такса „Сигурност“, който за Варна е 146% за 2013 г спрямо 2012 г . и  141 % за Бургас.

Такъв залпов ръст на таксите не е характерен за международните летища. Повишението или понижението на таксите е плавно и постепенно, се казва в становище на „Българиен Еър чартър“, което е изпратено с писма до Летище София и до ГД ГВА.

Българската авиационна индустрия е притисната и от тревожна тенденция , която се наблюдава на чартърния пазар, въпреки увеличението на трафика по международните  линии от и до България. Основното увеличение идва от чартърните полети, което говори добре за туризма.

Като по-евтина дестинация някои от европейските туристи се насочват към българското Черноморие повече отколкото преди.

Чуждестранни авиокомпании обаче изтласкват българските от чартърите, показва анализ на АБА за авиационния пазар през 2012 г.  При чартърите, които  превозените пътници се увеличават от 2,486 на 2.6 млн., тоест с 4.6 % спрямо 2011 г.

Българските авиокомпании са превозили миналата година с 21 % по-малко пътници – 1.006 милиона пътници, а през 2011 г. – 1.271 милиона.

„Намалението е с 265 000 пътника, които са отишли в чуждестранните превозвачи. Това означава, че българските превозвачи държат около 39% от пазара на чартърните превози, докато чуждите авиокомпании държат около 61%“, обясни Станислав Станулов, председател на АБА.

Икономическа криза стесни пазара на туристическите услуги в Европа.

Част от туристите се пренасочват от други дестинации към българския пазар. Вследствие на това част от местните авиокомпании също се насочват много по-сериозно към нашия пазар.

Туроператорите от тези държави  пък предпочитат все повече местните авиокомпании като превозвачи. Затова конкуренцията е много силна, жестока и ние губим пазара на чартърните полети. В крайна сметка в един момент , ако тенденцията продължи, поради изтикването на българските превозвачи от този пазар, нищо чудно  цените на чартърите да се вдигнат, тъй като няма да има коректив на тези цени, обяснява Станулов.

Българските авиокомпании се стремят да намерят своето решение и въпреки този спад няма намаляване на флота в нито една авиокомпания.

Българските авиокомпании се стремят да решат своя икономически проблем и все по-успешно работят на трети пазари.

Председателят на АБА дава пример с ЕрВиа, която  много активно работи в Исландия и в Саудитска Арабия. България Еър чартър работи в Италия. DHR работи в Еритрея и Южна Африка. Изцяло на трети пазари работи Карго Ер. Няма пазари и товари за техните по-големи самолети в България и ги изнасят в други държави.  

Етикети:

авиокомпании | чартър | Кристиан Кръстев