Парад на ретро автобуси в Москва – РАЗВЛЕЧЕНИЕ – Новини – Телевизия Европа

2
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Парад на ретро автобуси в Москва отбеляза 90-та годишнина от пускането на първата автобусна линия в руската столица.

Москва отбеляза 90-та годишнина от пускането на първата автобусна линия в руската столица с парад на ретро автобуси.

15 превозни средства, все още в движение, бяха докарани в центъра на мегаполиса със съдействието на Московския транспортен музей. Институцията, основана през 1936 година, е единствената по рода си в цялата страна и все още функционира.

Ретро парада на автобусите започна от улица „Ленинградска“ и премина по маршрута на първата автобусна линия – през улица „Тверска“ към Кремъл. Последната спирка на ретро возилата бе на площад „Академик Сахаров“, където стотици любопитни можеха да ги докоснат и разгледат.

„Усещането да се качиш на подобна машина е невероятно. Автобусът е наистина добре запазен и най-вече се движи безпроблемно. Удивителното е, че ние дори го управлявахме. Хората по улиците ни махаха и ни се радваха.“, коментира Татяна – организатор на парада.

Първата редовна автобусна линия в Москва е пусната през 1924 година и свързва днешния площад Комсомолски с белоруската железопътна гара. Маршрутът е с дължина около 8 и половина километра.

Днес в руската столица има 668 редовни автобусни линии, които покриват трасе от около 7 хиляди километра. Най-дългата автобусна линия в Москва е малко над 73 километра.