Между 60 и 70 падащи звезди на час ни очакват

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Пикът на Персеидите тази година е в нощта на 11 срещу 12 август

Звездните дъждове са едно от най-красивите явления в природата. Нощното небе се изпълва с падащи звезди и ако се вярва на поверието, то много желания може да се сбъднат.

Един от най-мощните метеорни потоци, които минават покрай Земята, Персеидите, има своя годишен пик през август. Тази година най-голям той е в нощта между 11 и 12 август.

Метеорните дъждове са започнали още на 5 август, но едва сега ще развият пълната си сила. Очаква се броят на падащите звезди да достигне между 60 и 70 на час.

Лошото в случая е, че пикът на Персеидите идва ден след пълнолунието, което ще попречи на видимостта.

Ако искате да наблюдавате метеорния дъжд, най-добре излезте извън града, на място, където няма светлини. Светлините на града се отразяват в небето и до голяма степен скриват звездите.

Виж още: Метеорен дъжд между 24 и 25 май

Самият метеорен дъжд представлява метеори, врязващи се в атмосферата ни с впечатляваща скорост от 212 хил. км/ч.

Метеорният поток Персеиди наближава Земята веднъж на всеки 135 г., но за сметка това земята минава покрай опашката на потока веднъж годишно – през август.

Персеидите в Западна Европа често са наричани и „Сълзите на Св. Лаврентий“, тъй като появата им съвпада с празника на едноименния светец. Кометата Суифт Титъл е родителското тяло на тези метеори, която предизвиква това интересно явление, когато преминава през перихелий.