6 атракции в Белиз – тема за Белиз – Idi.bg

8
Добави коментар
tao
tao

Представете си страна с тропически плажове, коралови рифове, пещерни образувания, екзотична фауна и лежерна карибска атмосфера. Представете си крайбрежието с втория по големина бариерен риф в света и останки от древни храмове из джунгли. Ако си мислите, че такава страна изобщо не съществува, грешите, защото всичко, казано дотук, описва Белиз – една от топ дестинациите в Централна Америка. Ето някои от нейните забележителности.

Кайе Колкер

Кайе Колкер е малък коралов остров в Карибско море, до който се стига с водно такси или малък самолет. В последно време островът се е превърнал в популярна атракция заради сравнително ниските цени, спокойствието и многобройните ресторанти и барове. На Кайе Колкер хората се придвижват главно пеша, но могат да вземат под наем велосипед или количка за голф.

Каракол

Каракол се намира на платото Vaca на 500 метра надморска височина и представлява най-голямата находка от времето на маите в Белиз. Някога Каракол е бил един от най-големите градове на древните маи и се е разполагал на площ от приблизително 168 кв. км. По време на разцвета на Каракол около 650 г. населението е наброявало близо 150,000 души и е надхвърляло поне два пъти днешното население на Белиз Сити. Най-голямата пирамида в Каракол е Canaa (Небесно място). Тя е най-високата структура (43 м), дело на човека, в цял Белиз.

Пласенсия

Пласенсия e известен полуостров в Южен Белиз с едни от най-добрите плажове, както и с някои от най-забележителните коралови плитчини в близост до брега. Източната част на полуострова представлява обширен плаж с бял пясък, а западната граничи с дълъг, тесен залив. Красивите плажове, заедно с многобройните квартири, превръщат Пласенсия в една от топ атракциите на Белиз и в страхотно място за почивка.

Lamanai

Lamanai е разположен в Северен Белиз и някога е бил голям град на маите. Разкопките на древните руини все още не са приключили. Археологическата дейност е съсредоточена около изследването и реставрацията на по-големи структури като Високия храм (33 м). Тъй като Lamanai, чието име означава „потопен крокодил“, все още бил населяван от маите при идването на испанците, той е един от малкото градове на маите, запазили традиционното си име.

Actun Tunichil Muknal

Actun Tunichil Muknal е пещера близо до Сан Игнасио, открита през 1992 г. и по-късно снимана във филма на National Geographic Explorer „Journey Through the Underworld“. Пещерата била свещено място за маите и в нея могат да се видят много грънчарски и керамични изделия, както и останки от няколко жертвоприношения на хора. Едно от тях е на така наречената „Кристална девойка“, която е почти изцяло покрита с варовикови кристали, образували се в пещерата по естествен начин.

Зоопаркът в Белиз

Зоопаркът се намира в естествена гора в близост до Белиз Сити и е един от най-добрите в двете Америки. В зоопарка има много диви животни, които са били държани като домашни любимци от колекционери, като целта е да им се помогне да се завърнат в дивата природа. Посетителите имат страхотна възможност да направят прекрасни снимки на животните.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 334 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност