Многото лица на Робин Уилямс

15
Добави коментар
vestitel
vestitel

Вчера обичаният актьор Робин Уилямс се сбогува с живота. След себе си той остави много роли, някои от тях смешни, други страшни, трети тъжни. Едва ли има нещо, което Робин Уилямс не може да изиграе. Подбрали сме 10 от неговите най-запомнящи се роли в киното. В които той е бездомник, лекар, бавачка и дух, изпълняващ желания.

1. Светът според Гарп (1982)

В „Света според Гарп“ Робин Уилямс изиграва първата си по-значима роля в киното. Той е син на медицинска сестра феминистка, която желае дете, но не и съпруг. Забременява от войник на смъртния му одър. Дава му името на баща му –  Гарп. Детето израства под влиянието на майка си и се превръща в амбициозен писател и уличен боец. В писането си той засяга най-голямото си любопитство към живота, а именно човешката сексуалност и по-конкретно мъжката похот и ефекта й върху жените.

2. Добро утро, Виетнам (1987)

Действието се развива през 1065, когато САЩ води война във Виетнам. Уилямс е в ролята на радиоводещ, който военослужещите обожават. Той обаче среща много неприятности с ръководството на радиото, заради начина по който води предаването си. Филмът е по действителен случай.

3. Обществото на мъртвите поети (1989)

Тук Уилямс се превъплъщава в образа на нетрадиционен учител по английска литература, който не преподава по установените стандарти. Той учи децата да следват мечите си и да гледат на света по свой начин, а не както някой ги е научил да го правят.

4. Пробуждане (1990)

В „Пробуждане“ Уилямс слага лекарска престилка и търсейки лек за болестта кататония. Във филма си партнира с Робърт Де Ниро, а историята е базира на спомените на невролога Оливър Сакс, който ескпериментира върху група от болни и накрая успява да намери лек за болестта.

5. Мисис Даутфайър (1991)

Робин Уилямс играе ролята на разведен мъж, който се преоблича като възрастна дама, която става бавачка на собствените му деца. Така той успява да прекара повече време с децата си. Комедията продължава да е сред любимите на българската публика и често я засичаме в тв програмата.

7. Кралят на рибарите (1991)

Филмът е често споменаван на връчването на 64-тите Оскар. Номиниран е в 5 категории, сред които и Номинация за най-добър актьор в главна роля за Робин Уилямс. Печели само една статуетка – за поддържаща женска роля. Във високо оценената от критици и публика лентата Робин Уилямс е в ролята на бездомник, на когото  прочут радио водещ се опитва да помогне, защото има вина за клетото му състояние.

6. Аладин (1992)

Робин Уилямс е гласът, който стои зад духа от вълшебната лампа. Той е причината за усмивките на много деца и Джина е един от най-обичаните и запомнящи се детски анимационни герои.

8. Добрият Уил Хънтинг (1997)

Филмът е с две награди Оскар – за оригинален сценарий (на Бен Афлек и Мат Деймън) и за второстепенна мъжка роля именно за Робин Уилямс. Той е в ролята на психоаналитик на главния герой – Уил Хънтинг (в ролята Мат Деймън), който е много добър в математиката, но работи като чистач в Университета, имал е тежко детство, което в момента се проявява в агресивно поведение.

9. Опасно безсъние (2002)

Робин Уилямс е хитър престъпник, който успява да подлъже детектив от Лос Анджелис (в ролята е Ал Пачино) да застреля партньора си и започва да го изнудва и да използва неговата слабост от чувството за вина.

10. Снимка за един час (2002)

Във филма Робин Уилямс е служител във фотографско студио. Това да направи снимките на своите клиенти перфектни е смисъла на живота му. Това е и единственото нещо в живота му. Героят му живее сам с хамстера си. Има си любими клиенти – семейство Йоркин. Той обръща специално внимание на техните снимки, идеализира тяхното щастие, помни всеки дребен детайл около тях. Скоро обсебването му по тях минава границите на нормалното.