Да измием зъбите на кучето в няколко лесни стъпки

1
Добави коментар
modernway
modernway

  Измихте ли си зъбите днес? А измихте ли зъбите на кучето? Ако не, то спомняте ли си кога за последно го направихте? Важно е да се поддържа добра устна хигиена както при хората, така и при кучетата.

 

Защо е важно редовно да мием зъбите на кучето?

 

виж в пълен размер

Нередовното миене на зъбите води до появата на не особено приятен дъх, който излиза от устата на кучето. Причината за този дъх се дължи в натрупването на зъбна плака и зъбен камък върху зъбите. Това е процес, който се случва с течението на времето при рядкото или тоталната липса на миене на зъбите на кучето. При по-дребните породи кучета натрупването на зъбен камък става доста по-бързо в сравнение с по-едрите. Но така или иначе при всички кучета с напредване на възрастта се стига до този неприятен момент, който може да доведе и по-сериозни последствия. Натрупването на зъбна плака е лесно забележимо. Ако зъбите на вашето куче не са бели, а жълтеникави в основата, това означава, че налице имате проблем със зъбна плака. Когато цветът на зъбите отива към сивкав и с мръснозелени нюанси, тогава вече може да говорим за наличие на зъбен камък. Той позволява задържане на бактерии в устната кухина, което от своя страна може да доведе до поява на неприятни и опасни инфекции за кучето.

 

За да бъдат избегнати тези моменти на дискомфорт както за вас, така и за домашния ви любимец, се грижете за здравето в устата му, като предприемате по-често миене на зъбите. Тази дейност не е лесна, но и няма нужда да се превръща в тежко бреме. Много по-лесно е ако животното привикне на нея от малко и се научи, че това не е нещо страшно и няма да му се причинява болка. Кучето трябва да гледа на това като на игра. Ако може да постигнете това, значи сте свършили работата наполовина успешно. За да бъде всичко наред, спокойно може да следвате няколко основни стъпки, които имат за цел да улеснят процеса.

 

Кратък наръчник на миене на зъби при кучетата

Стъпка 1:

Престъпете към миене на зъбите в момент, в който животното се намира в спокойно състояние. Идеята е да се установи рутина. Добре е зъбите да с мият всеки ден, но ако кучето е напълно здраво няма да навреди ако зъбите му се мият два-три пъти в седмицата.

 

Стъпка 2:

В зоомагазини и аптеки се продават специални комплекти, съдържащи паста за зъби за кучета и четка за миене. Тези четки са с мек косъм и специално пригодени с дръжка за употреба от човешка ръка. Използвайте паста за зъби за кучета. Тя има специален вкус и мирис (на птиче месо или фъстъчено масло ),  с  които да привлича кучето и така да улеснява стопаните с миенето. Не използвайте паста за зъби предназначена за хора, защото тя съдържа съставки, които кучето ще погълне и по-късно могат да му причинят стомашни болки.

 

Стъпка 3:

Изберете място, където на кучето ще му бъде удобно. Не заемайте бойна поза, не притискайте със сила животното. Преценете в какво състояние се намира кучето. Ако е тъжно или агресивно, отложете миенето за по-късно.

 

Стъпка 4:

Проверете дали кучето ще ви даде да му ровите в устата. Оголете предните зъби и прокарайте пръст по тях. Масажирайте ги леко и внимателно, не трябва да има никакъв натиск.

 

Стъпка 5:

Преди да започнете миенето сложете на пръста си малко от пастата за зъбите и дайте на кучето да я опита, за да свикне с вкуса. Ако не харесва вкуса трябва при следващото пазаруване да изберете друг вид паста с надеждата тя вече да се хареса на кучето.

 

Стъпка 6:

Започнете миенето като сложите паста на четката, надигнете горната устна и масажирайте с четката под ъгъл от 45 градуса спрямо зъбите. По този начин по-ефективно ще успеете да премахнете натрупаната плака.

 

Стъпка 7:

Масажирайте като правите малки кръгчета отгоре надолу от всяка страна. Не е проблем дори венците малко да прокървят. Ако кръвта е по-обилна, това означава или че сте натискали повече отколкото е нужно, или има някаква инфекция. За всеки случай може да се поговорите за това с ветеринар.

 

Стъпка 8:

Измивайте по няколко зъба на един „сеанс“. Миенето не трябва да продължава повече от две-три минути. Ако кучето е нетърпеливо, постарайте се да измиете външните зъби и някои от тези, които са по-навътре в устната кухина, тъй като там има най-голям риск от образуване на плака. Ако кучето не дава да се измият вътрешните, оставете нещата така. Няма нужда да се стресира допълнително животното. Дано на следващото миене имате повече късмет.

 

Стъпка 9:

Поддържайте добро настроение. Говорете на кучето с нежен тон, галете го, кажете му какво точно правите. Повтаряйте колко добро куче е.

 

Стъпка 10:

След като сте приключили с миенето дайте награда на кучето – някое любимо лакомство.

 

виж в пълен размер

Не забравяйте, че грижата за зъбите на кучето не се изчерпва само с миенето им. Има специални дъвчащи пръчици и хрупалки, които също допринасят за добрата устна хигиена. При ветеринарите също може да се провежда професионално дентално почистване. Има специални играчки за кучета, които също помагат в борбата с плаката. Ако кучето ви обича да дъвче играчки и го прави с агресия, избирайте му такива, които са меки и не могат да навредят или счупят зъбите. Не е добра идея да се дават на кучето остатъци от храна, обелки или сладки неща. Те са най-големите причинители на зъбна плака и зъбен камък. Колкото по-често миете зъбите на кучето, толкова по-добре. Приемайки, че това може да бъде твърде нелек процес, ежедневното миене може да се замени с миене два до три пъти на седмица ако няма наличие на проблеми.

Трябва да се борите срещу процеса на натрупване на плака, защото тя се минерализира и образува зъбен камък, който причинява инфекции. Най-трудното в тази работа е началото. Специалисти съветват кучетата да бъдат привиквани от малки да им се мият зъбите, защото в по-късна възраст това става много трудно изпълнима задача.