10 любопитни факта за кафето

8
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Кафето е вечнозелен храст или дърво, високо до около 8-10 м. Клонките му обикновено са увиснали, а цветовете – бели. Плодът е червен и сочен, с две семена. Расте из горите на Етиопия, но се култивира в тропическите области на цялото земно кълбо. В началото кафето е било храна. В Северна Африка комбинирали зърната от кафе с животинска мазнина и тази комбинация била мощен източник на енергия. Днес то е една от най-популярните напитки в света – 500 милиарда чаши кафе се сервират всяка година. След петрола, кафето е втората най-продавана суровина на планетата. Ето още 10 любопитни факта за кафето.

1. Най-популярната легенда за откриването на кафето гласи, че овчар в Етиопия видял своите животни да ядат червените плодове на един храст, а после започвали да подскачат и “танцуват”. След като сам опитал въпросните плодове, той почувствал огромен приток на сили.

2. Има различни версии за произхода на думата кафе. Според една от тях кафе произлиза от италианската дума caffé, която идва от турската дума kahve, която пък произлиза от арабското qahwa, съкратено от qahhwat al-bun, което пък значи вино от семе. Друга версия е, че думата кафе произхожда арабската дума qahwa, която идва от наименованието на етиопската област Кафа.

Виж още в сайта „10-те най“>>.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It