Как да изберете най-подходящия за вас зъболекар – Edna.bg

3
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Необходимо е да отделите малко време и да направите кратко проучване, след което самите вие да останете доволни, че сте избрали най-подходящия. Ако сте доволни от вашия зъболекар и му имате пълно доверие, не е необходимо да го сменяте. Дори манипулациите, които трябва да ви се направят, да не са в неговата област, вероятно той може да ви препоръча свои колеги специалисти, с които работи.

За по-голямо удобство, повечето хора избират да посещават квартален зъболекар, особено за рутинните процедури. Ако обаче търсите наистина добър зъболекар или специалист в дадена област, не оставяйте местоположението на работното му място да ви води. По-добрите резултати от неговата работа ще оправдаят няколко километра повече или пък 15 минути повече път. Много хора пътуват, за да стигнат до своя зъболекар, от едно населено място до друго и при добро планиране това по никакъв начин не ги затруднява.

Най-добрият начин да започнете търсенето на зъболекар е като разпитате вашите близки, приятели и колеги, особено тези с красива усмивка. В никакъв случай не се доверявайте на реклами в социалните мрежи, билбордове и списания, без да имате и личното мнение на някой, който вече е посещавал дадения стоматолог.

Ако вече сте набелязали няколко стоматолози, за да ги отсеете, може да разгледате техните интернет сайтове, да се поинтересувате за областта, в която работят, каква специалност имат и т.н.

Уговорете си час за преглед и консултация. Не очаквайте, че това ще бъде безплатно. Имайте готовност, ако се наложи, да заплатите допълнително за направата на рентгенови снимки, вземането на отпечатъци за изготвяне на ситуационни модели или други дейности, свързани с диагностициране на вашия случай. Понякога зъболекарят може да се нуждае от повече време за изготвянето на лечебен план, което да наложи уговарянето на следващ час.

Временна пластмасова конструкция

Отидете в уговорения час, без да закъснявате, а най-добре е да сте там малко по-рано. Вероятно ще ви бъдат дадени формуляри за попълване, с които докторът ще се запознае с общото ви състояние. Освен това, когато сте навреме и не закъснявате, разговорът със зъболекаря и прегледът ще бъдат в спокойна, ненапрегната обстановка.

Преди да отидете при стоматолога, си направете списък с нещата, които искате той да коригира, особено ако става дума за естетични и козметични корекции. Носете с вас, ако имате стари рентгенови снимки или гипсови модели на вашите зъби. Ако искате вашите зъби да бъдат възстановени и да изглеждат по начин, по който са изглеждали преди, е най-добре да носите ваши стари снимки. Помолете доктора да ви покаже снимки на негови пациенти с подобни на вашите проблеми.

Не трябва да се пазарите със стоматолога за цената на лечението, за времето, което ще отнеме и манипулациите, които трябва да бъдат направени. Трябва, обаче, да сте сигурни, че той ви отделя достатъчно време, както за обяснения, така и за работа. Това ще предотврати евентуалната поява на грешки при лечението.

Хубаво е, особено при по-мащабните случаи, да се направи восъчен моделаж върху гипсови модели, както и някакви временни конструкции, които да се поставят в устата ви, за да видите как бихте изглеждали след края на лечението.

Разгледайте в интернет какви са вариантите за лечение на вашия проблем и обърнете внимание дали докторът ви предлага алтернативни методи.

Ето някои въпроси, на които е важно да получите отговор от зъболекаря:

Восъчен моделаж на горни зъби

• Какви са проблемите, които имам и възможните варианти за отстраняването им?
• Какви компромиси могат да бъдат направени? Има ли нещо, което може да бъде отложено?
• Какви ще са крайните резултати от лечението и сигурни ли са те? Как ще изглеждат зъбите ми след лечението? Колко естествено ще изглеждат?
• Може ли да видя снимки на пациенти преди и след лечението с подобни на моите проблеми?
• Колко време ще продължи лечението?
• Колко дълготрайни ще са резултатите?
• Каква поддръжка ще е необходима?
• Ще трябва ли да се промени нещо в начина ми на хранене и на почистване на зъбите?
• Колко ще струва всичко?
• Какви са възможностите за плащане – в брой или с карта, на части или наведнъж?

След като получите отговори на тези въпроси, помислете и преценете дали зъболекарят е успял да спечели доверието ви. Понякога се налага просто да се оставите на инстинкта си.

Доверието на пациента към стоматолога е от изключителна важност. Това е така, защото вие може да имате на пръв поглед здрави, бели и добре изглеждащи зъби, обтурации и корони. Но зъболекарят е този, който може да прецени дали те са добре направени, дали няма нещо по тях, което да доведе до усложнения, дали под тях не се развиват вторични кариеси, дали няма риск от фрактури, пародонтални проблеми, дали има риск нещо да ви заболи. Пациентите не са компетентни да преценят тези неща. Те трябва да се доверят и да се оставят в ръцете на доктора, който да вземе най-доброто решение за тях в дългосрочен план.

Восъчен моделаж на горни предни зъби

За да има доверие, трябва да има и комуникация. Това означава, че зъболекарят трябва да ви обяснява подробно всичко. Тайната на здравата и красива усмивка, която желаете, също е в комуникацията. Зъболекарят трябва да ви каже от какво имате нужда, а вие на него какво всъщност искате. Това трябва да е ясно от самото начало. Задавайте въпроси за предстоящото ви лечение, докато станете сигурни, че сте разбрали всичко. Само тогава крайните резултати ще бъдат удовлетворителни и според очакванията ви.

И накрая, не се притеснявайте да инвестирате още малко време и средства за второ или дори трето мнение и да изберете този зъболекар, който ви е вдъхнал най-голямо доверие.