Хранене и диета по време на бременност

15
Добави коментар
iasen2
iasen2

Щастливата новина, че очаквате бебе поставя едно ново начало във Вашия живот. Тя може да стане повод и да се замислите за съществената важност да износите и родите здраво дете, без да се налага да трупате прекомерно килограми, но и без да се лишавате от любимите си храни и напитки.

Отдавна отшумя разбирането, че майката трябва да се храни като за двама и трупайки телесна маса помага за доброто състояние на бебето, което носи. В днешно време жените предпочитат съчетаването на вкусното с полезното и успешно поддържат нормални килограми, което запазва самочувствието им дори и след видимата промяна в телосложението. Ако сте от тези, които ги е грижа как ще изглеждат до 9 месец, а и след това, тук е мястото, в което може да се запознаете с основните принципи на здравословното хранене и допустимите “диети” за този период.

Здравословното хранене не Ви лишава от нищо. То не е норма или строго ограничение. Прието е разбирането, че всяка бременна неволно поглежда към хапващия наблизо човек и някак изведнъж и се дояжда същото. Това не е лакомия, нито глезотия, както някои мъже го определят. Това е инстинкта, който я насочва и подсъзнателно тревогата, че нещо може да липсва на бебето и защо пък да не го похапне точно сега. В здравословното хранене единственият съвет и препоръка е да не се прекалява с храни и напитки с високо калорийно съдържание като кола, сладолед, тортичка и всичко, което трупа килограми неусетно, а усещането за ситост трае твърде кратко. Разнообразявайте менюто си с плодове и качествени продукти, които се предлагат в прясна форма.

*Не пропускайте и ядките, като имате в предвид, че орехите дават най-голямо отражение на килограмите. Най-полезно е да ги консумирате сурови, тъй като преди термична обработка имат по-голямо съдържание на омега-3 мастни киселини.
*Бобовите растения ( фасул, леща, нахут, грах, соя) са богати на протеини и фибри, които имат благоприятно въздействие на стомашно-чревния тракт, когато се консумират умерено.
*Ако сте любители на месото е хубаво да знаете, че трябва да подбирате нетлъсто и кулинарната му подготовка да е предимно печене на скара или фурна.
* Разнообразете ежедневният прием на бял хляб с пълнозърнест.
* Млечните продукти (сирене,извара и кисело мляко) заради високото си съдържание на калций са много полезни в изграждането на здравата костна система на Вашето бебе. Кашкавалът и маслото повишават телесната маса, така че би било добре да ги ограничите.
*Овесът и житото са най-богати на микроелементи.
*Не на последно място са рибата и морските деликатеси.

Разбираемо е, че всеки човек има изградени навици, индивидуален вкус и предпочитания. Никога не е излишно да научите нещо повече за храненето и да подобрите и разнообразите менюто си.
Ако наистина сте решили, че наддаването на килограми не трябва да излиза от “нормите”, спестете си честото похапване на сладолед, шоколад и газирани напитки. Не се лишавайте от движение и бързото похапване на крак го пректатете. Отделяйте достатъчно време да се насладите на порцията си, а разходката след вечеря е препоръчителна. Не преяждайте и сведете консумацията на алкохол до минимум. За тези дами, които до скоро са посещавали фитнес залите и се страхуват от това, което ще видят в огледалото след няколко месеца препоръчваме персонално да им бъде направен хранителен режим (диета). Правете упражнения за бременни, за да поддържате тонуса и подвижността си.
Прекалено малкото наддваване на килограми създава предпоставка за забавяне растежа на плода и раждане на твърде малко бебе, раждане преди термина или проблеми с кърменето. Прекаленото наддаване от своя страна създава риск от износване на бебе с тегло над средното и това да наложи раждане секцио. Опасността от повишаване на кръвното налягане не е за подценяване. След самото раждане телесното тегло остава повишено и е възможно затлъстяване.
Колко е нормата за наддаване във всяко тримесечие от бременността

• През първите 3 месеца може да очаквате да наддадете 1-2кг.
• През втория и третия триместър наддаването трябва да е равномерно т.е. средно около 1.5-2 кг.на месец

Нормално е да качите през целия период на бременност между 12-16кг. Не правете опити да отслабвате през 9те месеца, за да не влошите здравословното състояние на Вас и Вашето бебе. След раждане може да намалите приема на калории и това да спомогне за бързото възвръщане на Вашите килограми.
Бъдете разумни в храненето и “диетите”. И помнете, че по-важно от здравето няма, а то се поддържа само, когато се грижим за себе си!

Comments

comments