Старите градове на Европа – тема за Европа – Idi.bg

10
Добави коментар
tao
tao

Старите градове обикновено пазят историческите и архитектурните паметници на населените места и в повечето случаи са атрактивна туристическа забележителност. Всеки турист, който иска да опознае културата на дадено място, първо се насочва към Стария град, за да се потопи в атмосферата на миналото и чак след това се отправя към модерната част на населеното място. Ето и едни от най-интересните Стари градове на Европа и информация за техните забележителности.

Старият град на Марбея 

Бели къщи с цветя на прозорците, тесни улички със стилни бутици, малки църкви, красиви фонтани, жени във фламенко рокли и рустикалния Plaza de Naranjas с прекрасните си малки ресторантчета, в които може да опитате най-доброто от традиционната андалуска кухня – това е Старият град на Марбея – един от най-цветните и пълни с живот исторически центрове е света.

Старият град на Прага

Старият град на Прага е изпълнен с легенди и интересни истории. В центъра му се намират прочутият площад Староместске намести и готическата църква Дева Мария пред Тин, а ако се разходите по старинните му калдъръмени улички, може да посетите няколко музея и църкви. Това е един от най-добре запазените Стари градове в Европа.

Сибиу

Обграденият от каменни стени Стар град на Сибиу е една от най-важните туристически и културни забележителности на Румъния. Старият град включва три прекрасни средновековни площада, седем кули – по една за всяка традиционна професия, огромно разнообразие от уютни кафета, тераси и ресторанти, както и музея Брукентал. Всяка година тук се провеждат огромен брой фестивали и други събития.

Историческият център на Рим

Изключителни римски останки, забележителни базилики, фонтани за желания и още много исторически паметници свидетелстват за удивителното минало на една от най-великите цивилизации в света. Наситен с живот, космополитна атмосфера и екстравагантност, историческият център на Рим несъмнено носи в себе си дефиницията за „Стар град“.

Старият град на Виена

Инерещат е душата на града и олицетворение на виенската изисканост. Операта, катедралата Свети Стефан, музеят Албертина, дворецът Хофбург и Австрийската национална библиотека са едни от най-атрактивните забележителности в този океан от култура. Кратка разходка по улица Кертнерщрасе – основната търговска улица, ще ви потопи в автентичната атмосфера на миналото, в която може с часове да се наслаждавате на чаша кафе и вкусна торта, вдъхвайки прекрасния аромат на прясно изпечени сладкиши, както са го правели в онези отминали времена.

Старият Амстердам

Независимо дали се интересувате от култура, история, архитектура, пазаруване, кафета или ресторанти, Старият град на Амстердам ще ви ги предложи. Тук се намира прословутият квартал Де Вален – кварталът на червените фенери, най-старата сграда в града – датиращата от 1300 година църква Оуде Керк, чудесният Кралски дворец, историческият музей и музеят на восъчните фигури Мадам Тюсо.

Варшава

Ще се изненадате от красотата и характера на Стария град на Варшава – място, където тъжното се среща с приказното. По време на Втората световна война Старият град е бил почти разрушен, а повече от половината население избито. След края на войната сградите са напълно реконструирани, но тук все още се носи сянката на печала. Търговският площад, катедралата Свети Йоан Кръстител и Варшавският барбакан са само част от многобройните забележителности, които ще видите в Стария град на Варшава.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 615 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност