11 от най-добре запазените антични театри на Средиземноморието – тема за Светът – Idi.bg

9
Добави коментар
tao
tao

Театърът произлиза от религиозните обичаи на древните гърци и в последствие придобива по-зрелищен характер в Древен Рим. Разпръснати край бреговете на Средиземно море лежат останките от древните гръцки и  римски антични театри.  Гръцките театри били големи, отворени структури, изградени върху склон, докато римските били строени върху специално изградени основи. Вижте кои са едни от най-добре запазените до наши дни антични театри.

Гръко-римски театър в Таормина

Разположен на източното крайбрежие на остров Сицилия, град Таормина някога е бил гръцка колония. Античният театър е построен през 2 век пр. Хр., а по-късно реконструиран и разширен от древните римляни. Днес в театъра се провежда филмовият фестивал на Таормина, а прекрасното му разположение разкрива чудесна гледка към остров  Наксос и планината Етна.

Театрите в Джераш

В известния с археологическите си забележителности град Джераш има не един, а два римски театъра. Градът изживява своята златна ера по време на римското управление и е един от най-добре запазените до наши дни римски провинциални градове.

Одеона на Херод Атикус

Одеонът на Херод Атикус, изсечен в южния склон на Акропола, е построен през 161 г. от  Херод Атикус в памет на съпругата му. Оригиналната постройка е имала дървен покрив, побирала е 5 000 човека и е била използвана за театрални представления и концерти.

Римски театър в Мерида

Съдейки по надписа, римският театър в Мерида, Испания, е построен през 16 г. пр. Хр. по заповед на Агрипа – древноримски държавник и генерал. Театърът е претърпял няколко реконструкции, последната от които в периода 1960 – 1970 година.

Римски театър в Аман

Римският театър в Аман е построен по време на управлението на Марк Аврелий през 2-ри век и побира около 6 000 зрители. Театърът е изсечен в северния склон на хълм, за да пази зрителите от силното слънце.

Древногръцки театър в Пергам

Древногръцкият град Пергам днес е част от територията на Турция. Театърът в Пергам е построен през 3-ти век и побирал 10 000 зрители. Това е един от най-стръмните антични театри в света.

Древноримски театър в Сиде

Град Сиде е основан през 7-ми век пр. Хр. и е бил един от най-важните търговски центрове в региона. През 25 г. пр. Хр. градът става част от Римската империя, а в днешно време е популярен турски курорт на средиземноморското крайбрежие. Запазени са голяма част от римските руини, включително храм, градска порта и древен театър с 15 000 – 20 000 места.

Римски театър в Сабрата

Древното финикийско търговско пристанище Сабрата достига пика на своето развитие по време на римското управление. Театърът в Сабрата е построен през 2-ри век, побира 5 000 зрители и разполага с 25 входа.

Театър в Ефес

Древните руини на Ефес са популярна туристическа дестинация в Турция. Тук се намира и един от най-големите антични театри, побиращ 25 000 зрители, използван предимно за драматични спектакли, а по-късно и за гладиаторски борби.

Древногръцки театър в Делфи

Делфи бил най-важният религиозен център в Древна Гърция, защото тук се намирал храма на бог Аполон. Древният театър е построен на склон над самия храм и побирал 5 000 зрители.

Античен театър в Епидавър

Театърът в Епидавър е построен през 4-ти век пр. Хр. и е един от най-красивите древногръцки театри в света, известен с изключителната си акустика и красивата природна гледка зад сцената.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 953 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност