Био магазин Спирала

1
Добави коментар
spiralabg
spiralabg

Какво е БИО?

Био продукти са тези, които имат издаден за това сертификат. Издаването на сертификати е регулирано в европейското законодателство и се прави от лицензирани и контролиращи органи. Био продукцията се отглежда без използване на синтетични химически вещества като пестициди и торове. Почвата, върху която растат био културите, трябва да е чиста от химикали за период от поне три години. Храната на животните, които дават био продукция (мляко, яйца), трябва също да е продукт на био земеделието. Биологичните продукти не са генетично манипулирани.

Защо БИО?

Като приемаме повече био продукти, ограничаваме количеството на химикалите, генно-модифицираните организми и оцветителите в организма. Това ще намали стреса върху главните органи при преработката на токсините. Био храните съдържат повече хранителни вещества: витамини, минерали, незаменими мастни киселини и антиоксиданти. Така ние получаваме повече енергия и повече ползи за здравето. Изследванията показват, че органичната храна е с по-добър вкусот конвенционалната. Био храната може да намали разпространението на заболявания като рак, сърдечно-съдови болести, алергии и детска хиперактивност.

По-добри ли са БИО продуктите за околната среда?

Био земедилието намалява количеството на парниковите газове в атмосферата и подобрява качеството на водата и въздуха, намалява количеството на отпадъците и ерозията на почвата, както и увеличава разнообразието на растителните и животинските видове.

 Защо БИО продуктите са по-скъпи?

Основната причина са разходите. Използва се повече ръчен труд, механизирани обработки вместо химикали, по-високи са разходите за сертификация. Добивите на био продукция са по-малки, произвежданите и преработваните количества са малки, което оскъпява преработката, дистрибуцията и маркетинга.

 Защо да купуваме БИО козметика?

Изледванията доказват, че 60% от препаратите, които слагаме върху тялото се абсорбират от него. Затова е препоръчително да се използват козметични продукти, при които е изключена употребата на всякакви изкуствени добавки и подобрители, парабени, генномодифицирани организми и изкуствени минерални торове. При обработката на суровините не се прилагат йонизиращи лъчения. Консервантите са заменени от етерични масла, смоли и восъци. В био козметиката не се съдържат изкуствени оцветители, парфюми и консерванти.