Запорираха имуществото на Цветан Василев

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Цялата стойност на запорираното имущество е над 600 млн. лв.

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Софийският градски съд (СГС) е допуснал обезпечение на бъдещ иск на стойност 963 048 000 лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица.

Имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е на стойност 603 734 732 лв. и включва: дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества; акции в капитала на 7 търговски дружества; парични средства по 20 банкови сметки; 4 пътни превозни средства; 288 картини; 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево.

По искане на КОНПИ за първи път от създаването на Комисията е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв. и на средствата по 4 сметки в швейцарски банки. Обезпечителната мярка е наложена с решение на съд в Конфедерация Швейцария.

Виж още: Цветан Василев: Ня#КОЙ се уплаши

Междувременно Белградската компания CPR Impex, чиято основна дейност е търговия с оръжие и военно оборудване, е купила 56% от „Сръбска фабрика за стъкло“ на българската компания „Глас индъстри“, чиято собственост се свързва с Цветан Василев.

Бившият собственик на КТБ вече повече от година живее в Сърбия, където се укрива от българските власти, като срещу него има повдигнато обвинение за присвояване на 206 млн. лв. от финансовата институция. 

Цветан Василев все още очаква сръбските власти да решат дали да го екстрадират в България.

Виж още: Кой е ходил на крака при Цветан Василев