Стив Джобс

1
Добави коментар
salim
salim

Американският изобретател и предприемач Стив Джобс (Steve Jobs) е съосновател и главен изпълнителен директор на „Apple Inc.“ През 1995г. той продуцира филма „Играта на играчките“. Изявява се като изпълнителен директор на компанията „Pixar Animation Studios“ и е член на борда на директорите на „The Walt Disney Company“ през 2006г.
Джобс заема главно място във високотехнологичната ера. Изявява се в гейминг индустрията и е признат за един от най-умните хора в света на високите технологии и медийния бизнес.

.
Биография

Стив Джобс е роден в Сан Франциско, Калифорния на 24.02.1955г. Той се появява на този свят като незаконнороден син на сириеца Абдула Джандали (нарича се Джон) и Джоан Симпсън (американка). Осиновен е още като бебе от Клара Джобс-Акопян и Пол Джобс. Те живеят в Маунтин Вю, Калифорния и го кръщават с името Стив Пол. Бащата има ресторант със средиземноморски ястия и понякога Джобс вечеря там.

В училището Стив не се чувства добре, затова цялото семейство е принудено да се премести в Лос Алтос, Калифорния. Там той продължава образованието си в Хоумстед (гимназия). След часовете в училище, Джобс започва да посещава лекции в Пало Алто на фирма, представляваща Хюлет Пакард. Нает е на работа при тях през лятото. Още докато е 12 годишен, Джобс звъни на основателя на HP, Уилям Хюлет, и го пита за части, които са му нужни за училищен проект. Разговарят 20 минути по телефона и тогава Уилям му предлага летен стаж във фирмата си. Стийв Возняк (инженер, изобретяващ електронни устройства, който е създал синята кутия – устройство с малък размер, позволяващо да се водят безплатни нелегални телефонни разговори) също работи в компанията. Джобс е много талантлив в продажбите и помага на Возняк да пласира своите изобретения.

Стив завършва гимназията през 1972г. и започва да учи в Портланд, Орегон. Там той продължава своето образование в колежа Рийд. Още преди осиновяването, биологичната майка на Джобс настоява пред приемните му родители, той да завърши университет. Те обещават, въпреки че са само с основно образование. В крайна сметка Стив сам решава съдбата си, като се отказва от учението и започва да посещава само някои лекции, които му харесват.

Курсът по калиграфия, който изкарва, му помага да създаде прекрасни и симетрични шрифтове за Apple в бъдеще. Не го подминава и хипарското увлечение, което превзема няколко години от живота му. Джобс опитва различни наркотици, слуша музиката на Бийтълс и Боб Дилън, пътува до Индия и става будист. Малко хора знаят, че той е пескетарианец (човек, който не яде никакво месо, освен риба).

Професионални успехи

Стив започва нова работа през 1974г. в Атари като видеодизайнер. Остава там до есента и след това се връща отново в Калифорния, където посещава основания от Стийв Возняк компютърен клуб. В него той създава електронни уреди, но Джобс не се интересува от това. Той не иска да изобретява, а да рекламира и продава готови продукти. Така се ражда идеята му, да се направи персонален компютър, от който да има печалба.

Това води до създаването на Apple I (компютър, който е създаден в спалнята на Джобс и довършен в гаража му). През 1977г. Роб Янов (дизайнер в рекламна агенция Regis McKenna) прави логото на Apple.

Стив Джобс показва готовия компютър на местен търговец, който поръчва 25 броя от него. Продават го на цена от 666.66 долара. Apple I е по-различен от другите подобни продукти, защото има вградена поддръжка на телевизор и клавиатура. Печалбата от първия им продукт възлиза на 774 долара.

Джобс иска да подобри маркетинговите си умения. Негов приятел, който е работил в Интел му показва тънкости относно продажбите. След като вече имат спечелени пари, Стив и Возняк разбират, че са на прав път. Тогава взимат решението да основат компания, занимаваща се с продажба и разработка на компютри. Те продават всичко най-ценно, което имат, за да съберат средства. Возняк се разделя с калкулатора си HP, а Джобс продава микробуса си VW. Успяват да съберат 1300 долара и започват първата си продуктова линия, като им помага и един местен електронен инженер, който им дава кредит.

Возняк става вицепрезидент на компанията и се налага да напусне работата си в Хюлет Пакард. Избират името Apple (ябълка), заради щастливото лято, което Стив има в Орегон като работник. Има и друга теория за името на фирмата. Според нея то е избрано, защото ще се намира преди Atari в телефонния указател (фирмата, в която Джобс работи преди това). Според друга Версия, Джобс държал ябълка в ръката си и питал другите за име на фирмата. Казал, че ако никой не измисли нещо добро, ще я кръсти на ябълката, която държи. Освен това, този плод е любим на предприемача. Неслучайно впоследствие той избира името Macintosh, което идва от сорт ябълки.

Следващият компютър Apple II се появява през 1977г. Той прилича на своя предшественик, защото има опростен дизайн и компактен размер. Макар и да изглежда подобен на него, при Apple II се появява цветния дисплей, което е огромна крачка напред. Джобс знае, че компютъра ще се продава повече, ако за него има разработени много програми. Той насърчава много програмисти да пишат кодове за новата платформа. Приложенията стават повече от 16 000 и то създадени специално за въпросния продукт.

За период от 3 години, Apple II има печалба от 139 000 долара. През 1980г. компанията излиза на борсата с цена за акция от 22 долара. Ден след това, цената се вдига на 29 долара и достига 30 долара през 1982г.

7 години по-късно Apple вече е сериозна компания със 150% растеж на приходите годишно. Тогава най-голямата компютърна компания в света – IBM, вижда че нещата са сериозни. Тя прави опит да се включи в пазара с персонални компютри и представя първия си модел – PC (идва от персонален компютър). Продажбите на IBM надхвърлят тези на Apple, а операционната им система (OS) се превръща в стандартна за компютърния бранш. Операционната система на Apple не е съвместима с IBM-ската, а това води до невъзможното използване на създадените програми на компютри с марката IBM. Тогава Джобс предприема други мерки. Той вижда проблемите, създавани от несъвместимостта и решава да създаде нови компютри, които да са съвместими горепосочената марка.

1   2   3   4