Защо гроздето е толкова полезно?

13
Добави коментар
biomall
biomall

За полезните свойства на гроздето? 

Гроздето е една от най-полезните храни, която е добре да присъства в дневното ни меню, особено когато идва и сезона. Гроздето има много високо захарно съдържание около 20% и съдържа глюкоза и фруктоза. Този плод е с богато съдържание на органични киселини като ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др., а те от своя страна стимулират всички етапи на обмяната на веществата.
Колкото до гроздовия сок, в сравнение с други натурални сокове, той е най-богат на хранителни и биологично активни вещества. 

Какво съдържа гроздето?

Гроздето е плод, които не съдържа мазнини, наситени мазнини, натрий и холестерол.
Отличен източник на манган, витамин В6, тиамин (витамин В1), калий и витамин C. Около 100 г грозде съдържа 62 калории и 0.58 гр. протеини. Гроздето съдържа етерични масла, танин и смолисти вещества. Съдържа магнезий, силиций, калций, арсен и йод. В гроздето има известно количество витамин С.
Гроздето съдържа полезни съединения, наречени флавоноиди, които са фитохранителни вещества и придават наситен морав цвят на гроздето.

Защо е полезно да ядем грозде?

Гроздето има укрепващо действие върху нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите, както и подобрява зрението – всичко това се дължи на витамините, които се съдържат в него.
В състава на гроздето влиза калий, който укрепва сърдечния мускул и подпомага отделянето на излишните течности. Поради тази причина гроздето и неговия сок са изключително полезни при високо кръвно налягане, състояния на инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчния мехур. В гроздето има още магнезий, калций, фосфор и желязо, а те от своя страна помагат за лечението на рахит и предпазват от анемия. Гроздето също така има съдоразширяващ ефект и благодарение на това, то е изключително полезно за спортисти и за хора, които се натоварват много физически.
Гроздето и гроздовият сок се препоръчват при безапетитие,стомашно – чревни възпаления (предимно сока), при чернодробни и жлъчни възпаления и при запек.

Какво знаем за ресвератрол?

В гроздето е открита една изключително полезна съставка, наречена ресвератрол. Този антиоксидант действа добре при редуцирането на излишните мастни депа в организма и повторното им натрупване. Ресвератрол действа:

съдоразширяващо
укрепва структурата на кръвоносните съдове
понижава високото кръвно налягане и риска от сърдечен удар
регулира нивата на кръвната захар, което е от важно значение за хората, предразположени към диабет
подсилва паметта. Вижте още Витамин В12
редовната консумация на грозде може да намали рисковите фактори за възникването на деменция и Алцхаймер
антиоксидантните свойства на гроздето предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, които са основна причина за развитието на кожния рак
гроздето помага на тялото и организма по-лесно да изхвърли токсините
подпомага възстановяването на мускулатурата след физическо натоварване