Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” навършва 50 години

18
Добави коментар

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” навършва 50 години

27.08.2014

От 5 до 7 септември в музея на открито ще се състои XII-я Международен панаир на народните занаяти „Етър 2014“
Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово е първият и единствен засега музей на открито в България, открит на 7 септември 1964 г. В него са експонирани 50 обекта – технически съоръжения на вода, възрожденски къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение.
2014 г. преминава под знака на 50-годишнината от създаването на комплекса. През септември в него се организират редица събития, свързани с отбелязването на юбилея, което ще се състои под патронажа на Министерството на културата
От 5 до 7 септември 2014 г. ще се проведе 12-то поред издание на Международния панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово. Участие в него досега са заявили над 50 майстори от страната и чужбина, като регистрацията и записванията продължават. Очаква се те да бъдат значително повече отколкото в предходните години. Ще се представят занаятите грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Участници от Сърбия, Румъния, Турция и Уганда ще демонстрират пред публиката, дошла в Етър-а, традиционни за съответната страна занаяти като керамика, изработване на накити и др.
За първи път тази година, традиционната Майсторска надпревара ще бъде с международно участие. В продължение на четири дни в състезанието „Грънчарство” майсторите ще се борят за голямата награда „Сребърна хлопка”. На 5 септември 2014 г. от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезанието „Дървостругарство”, Иво Стоянов от Габрово, ще открие своята авторска изложба-базар в изложбената зала на АЕК „Етър“.
Друго важно събитие е юбилейната, X-та Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще” с участието на над 40 специалисти от страната и чужбина.
За посетителите са предвидени и демонстрации на характерни за района на Централен Балкан дейности – печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на гайтан и плетене с царевична шума (беленица).
Многобройните гости ще могат да видят и богата тридневна фолклорна програма, която ще започне на 5 септември от 12.00 ч. с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, фолклорен ансамбъл „Родопа” от Смолян и други.