Топ 20+ на най-добрите безплатни програми за обработване и колекциониране на снимки!

4
Добави коментар
lifehackerbg
lifehackerbg

В тази статия ще ви разкажа за най-добрия безплатен софтуер за обработка, манипулиране, организиране и колекциониране на снимки, с директен линк към страница за сваляне или използване.

Вероятно фотоапаратът ти прави страхотни снимки, но понякога се появява нуждата да коригираш проблеми с белия цвят, да регулираш осветлението, да изрежеш ненужна област, да приложиш ретро ефект и т.н. В този случай наличието на добър безплатен софтуер за обработка на изображения би било голямо удобство.

Ако си професионален фотограф, вероятно ще предпочетеш доказани имена като Photoshop или нещо на Apple. Няма съмнение, че това са страхотни инструменти, но има достатъчно добри алтернативи, които можеш да използваш, без да плащаш нищо.

След кратко проучване в интернет селектирах най-предпочитаните free редактори и органайзери на снимки, за които ще ти разкажа до края на статията.

В случай, че сте пропуснали другият наш огромен ресурс свързан със симки и снимане, поправете този пропуск и вижте →  100+ от най-полезните сайтове с уроци и ресурси за фотография

1. Редакторът за снимки на Google+

Признавам, че преди да започна проучването си за този материал, не подозирах какво допълнително предимство се крие зад една от любимите ми социални мрежи Google+

Подобни възможности за такъв тип инструмент и то базиран в социална мрежа си е доста впечатляващо. Да го използваш също е елементарно – качи снимка в Google+, отвори я и кликни на бутончето в черното поле с име Edit – това е.

Редакторът на Google+ е доста богат и на специални ефекти

На разположение са базови функции като изрязване, осветяване и контраст, а за по-креативните препоръчвам да използват и наличните ефекти, които ще им позволят да вкарат в снимката си HDR, винтидж-ретро ефект и други екстри. Но това не е всичко!

Има и опция за замъгляване наречена tilt-shift, която ще ти позволи да наблегнеш на различни елементи от изображението за сметка на цялостната картина.

А най-хубавото е, че ще имаш възможност да се върнеш към оригинала по всяко време в случай, че нещо се обърка!

За да използваш вградения помощник за работа със снимки на Google+, кликни на този линк, който ще те отведе директно в албумите ти там /ако имаш профил разбира се/, след което избери или качи снимка, която да обработиш.

Facebook може само да си мечтае за подобна функция…

2. digiKam Software Collection

Професионален софтуер за мениджмънт и редакция на снимки предназначен най-вече за Линукс, но работещ без проблем и под Windows. Благодарение на този цялостен пакет от инструменти ще можеш да разглеждаш, организираш, редактираш, подобряваш, етикираш и споделяш фотографии под всички операционни системи.

Софтуерът не е за хора, които искат нещо лесно и простичко, а е по-скоро предназначен за по-професионално ориентирани към фотографията потребители. В тази връзка ще имаш нужда от малко време, за да свикнеш с програмата, но определено digiKam е пакет натъпкан догоре с всякакви функции. Може да го изтеглиш от тук →

3. PhotoScape

Това се оказа един от фаворитите в мини анкетата, която проведох за целите на статията. Потребителите го предпочитат, тъй като осигурява бърз и лесен достъп до стотици основни функции за работа с изображения, за които PhotoScape си е просто идеален.

Още тук на снимката може да видите с колко много възможности разполага

Този безплатен софтуер ще ти предложи всичко необходимо за първична фотообработка, снимане на екрана, възможност за добавяне на балончета за текст /като в комиксите/ и други подобни ефекти, адски много рамки и дори възможност за създаване на анимирани GIF изображения. Може да го изтеглиш от тук →

4. Sumopaint

Sumopaint е на разположение както онлайн така и за десктоп приложение.

Разполага с безплатна версия с много добри основни възможности, които по мое мнение са предостатъчни. И разбира се платен вариант с разширен набор от инструменти.

Чрез този софтуер със сигурност ще разполагаш с всичко необходимо за базовата обработка на снимките си, а и не само. Може да тестваш Sumopaint от тук →

5. IrfanView

Едно от най-популярните приложения за разглеждане на фотоси от всякакъв формат. Да, името му не предполага функции за редактиране, но IrfanView разполага с доста такива.

Чрез него ще завърташ и режеш, ще регулираш цветове, контраст, ще добавяш текст и водни знаци + някои добри специални ефекти. Може да го изтеглиш от тук →

6. XnView

Този безплатен софтуер е икона що се отнася до разглеждането и конвертирането на снимки.

Представлява мултимедиен органайзер с възможност за отваряне на над 500 различни файлови формата. Изключително лек за работа, XnView съдържа в себе си и основни инструменти за фотообработка, създаване на слайдшоу и добавяне на ефекти.

Ако имаш нужда от силен универсален войник за преглеждането, организирането и редактирането на изображения, може да опиташ XnView от този линк.

7. Chasys Draw IES

Огромен набор от възможности за рисуване, поддръжка на слоеве, интелигентни специални ефекти, възможност за регулиране на цветове и светлина и много други.

Този скрийншот говори достатъчно за възможностите на програмата

Ако снимаш в RAW формат Chasys Draw IES притежава възможности за разглеждането и конвертирането му. Може да си я дръпнеш от тук →

8. Gimp

Тоталния победител в мини анкетата, която направих в социалните профили на lifehack.bg по повод на тази статия /огромно Благодаря на всички, които се включиха/.

Със сигурност Gimp е най-популярната безплатна алтернатива на Photoshop, който за радост предлага и редовни актуализации на своя изключително мощен графичен редактор.

Това разбира се навежда на мисълта, че с Gimp може да се правят почти същите неща, които може и Фотошоп – корекция на цветове, контраст, яркост и да не ги изброявам, тъй като възможностите и функциите са хиляди.

Gimp обаче не е програма, която да инсталираш и да започнеш да използваш с лекота.

Но ако положиш усилия и преодолееш някои от странностите и ще разполагаш с най-мощния инструмент за работа с графични изображения. Може да го изтеглиш от тук →

9. Paint.NET

Ако търсиш нещо по-простичко от GIMP, Paint.NET е страхотна алтернатива.

Благодарение на него ще разполагаш с множество опции, характерни за един много добър софтуер от този “Фотошоп” тип. Поддържат се и слоеве, което означава още повече възможности за редакция и обогатяване на снимките. Няма да изпадам в подробности – програмата разполага с наистина огромен набор от функции.

Може би най-примамливото тук е, че интерфейсът му се учи адски лесно, независимо дали някога си редактирал изображения или не. Може да го изтеглиш от тук →

10. Fotor – фаворитът на lifehack.bg

Който не е ползвал Fotor, той не се е влюбил в него! Фантастичен безплатен софтуер за обработка на снимки, вграждане на ефекти, създаване на колажи и картички, настройка на ковър изображения и още десетки други възможности. Инструментът разполага с бърза, но много богата онлайн версия и със супер десктоп приложение.

Въпреки, че вече съм писал за този уникален безплатен софтуер, просто статията няма да е пълна ако не го спомена и тук. Вместо да изпадам в подробности какво наистина може това фото чудо, просто кликни тук, за да разгледаш подробната статията, в която писах за него.

11. Zoner – органайзер

На доста места в интернет видях мнения, че това е един от най-добрите фото органайзери с прикачен за себе си и редактор. Тези думи и факта, че не бях чувал за него ме накараха да си го инсталирам и изпробвам. Определено не останах разочарован!

Zoner е изключително читав помощник за работа със снимки и определено доста бърз за работа. Според разработчиците му, той покрива почти изцяло базовите нужди на един фотограф. Справя се страшно добре с организиране и редактиране на огромни колекции. Може да прилагаш ефекти, да качваш в социалните мрежи и куп други неща.

А най-много ми допадна възможността да разглеждам директно през него, наистина супер бързо PSD файлове, тъй като често докато ги отворя с Фотошоп само, за да ги видя може да ми отнеме цяла вечност. Дори само за това си струва да си го запазя на компютъра!

След като го инсталираш ще трябва да активираш безплатния акаунт като си направиш профил – ще ти стане ясно как, след като го стартираш за първи път.

Може да го изтеглиш от тук.

12. Ribbet

Още едно хипер мощно приложение, зад което се крият много, наистина много възможности. Преди да ви разкажа накратко за него искам да ви предупредя да не се заблуждавате от меко казано “куция” му и непригледен интерфейс – зад него се крие огромна сила!

По своята същност Ribbet е безплатна уеб услуга за редактиране на снимки онлайн – направо през браузъра. Чрез него ще можеш да правиш някои от следните неща:

Автоматично поправяне на снимката само с 1 клик
Фина, дълбока настройка на фотографии
Изрязване, оразмеряване, завъртане на снимките
Адски много супер ефекти – забавни и професионални
Бърза работа през браузъра
За да работи, не се нуждае от инсталация

Докато разглеждах инструмента, толкова се улисах, че по едно време си казах – спри и премини нататък, в противен случай ще си изгубиш целия ден!

Може да изпробваш софтуера веднага от този линк →

13. Screenpresso – заснемане на скрийншоти и видео от екрана

Screenpresso е доста популярен и качествен софтуер за заснемане на екрана – не само като снимка, но и като видео – нещо подобно на Skitch, за който подробно съм разказвал.

Може да ти бъде полезен ако искаш да обясниш нещо на някого, да прикрепиш пояснителни бележки към документ или пък си в колаборация с няколко човека и се нуждаеш от средство за отбелязване и анотации. Разполага и с редактор за снимки + опции за споделяне.

Предлага се в безплатен и платен вариант, като при първия е леко орязан, но все още достатъчно полезен. Може да го изтеглиш от тук.

Виж още и:

14. Befunky

Въпреки, че не е десктоп базиран, този гигант в онлайн редактирането на снимки е просто фантастичен. И макар да има сериозна конкуренция в лицето на Fotor, Pic Monkey и т.н., Befunky все още е сред основните лидери в обработката на снимки онлайн.

Бърз, лек за работа, интуитивен и зареден до горе, с каквито възможности се сетите. Има и платена версия, но честно казано, когато ползвам безплатната изобщо не се сещам за нея.

Befunky + Fotor вероятно са най-мощната безплатна онлайн комбинация за манипулиране на снимки и поставяне на ефекти, която може да приложиш и върху своите фотографии, които споделяш в социалните мрежи или тези, които съхраняваш в личните си албуми.

Ако все още не си опитал Befunky, може да го напрвиш от този линк →

Бонус: Бързакът за screenshot-и, за който никой не говори!

Да, говорим за редактиране и обработка на снимки, а заснемането на екрана определено включва подобни операции.

До сега споменахме вероятно най-добрите професионални инструменти, оборудвани с всякакви функции. За доста от статиите тук ми се налага да стартирам Skitch, а в браузъра си често ползвам Awesome Screenshots.

Но когато имам нужда да снимам нещо от екрана си по-бързо от светкавица…………викам на помощ “светкавицата” – Postimage.

Нека ти разкажа малко повече за него: този малък безплатен софтуер представлява много лек инструмент за правене на скрийншоти. Но не само!

След като го включиш, той ще застане тихичко в системния трей, без да натоварва системата. Когато имаш нужда от него, просто натисни бутона от клавиатурата PrtSc, очертай желаното поле, снимай и реши какво искаш да направиш по нататък.

Тук имаш няколко фантастични възможности:

Да запазиш шота – ако не можеш да го напрвиш за под 3 сек. си много зле
Да отвориш снимката в редактора, който има възможности като – подчертаване, ограждане, замъгляване, текст, сянка и т.н.
Да я споделяш в Туитър или Фейсбук – тук става по-бавно – за около 5 сек.

И всичко това ще направи за теб тази почти никому неизвестна, но адски продуктивна програма, която до ден днешен е неизменен помощник в ежедневната ми работа.

Може да се възползваш от Postimage като го изтеглиш от тук.

Какво му е хубавото на толкова много софтуер, без наличието на снимки?

За да бъдат нещата перфектни, създадох и изключително богата статия с най-добрите източници на висококачествени FREE изображения. Може да ги откриеш в статията:

50 места с безплатни снимки – най-богатия източник на визуално вдъхновение в света

Е, пропуснах ли нещо?

Ако не съм включили любимия ти безплатен софтуер можеш да се присъединиш към дискусията в Google+ или Facebook и да го добавиш. Ще бъде от полза за всички.

Христо Стоянов е автор и основател на медията за бизнес и личностно развитие lifehack.bg Може да го намерите още и във Facebook , Google+ и LinkedIn