Лесна рецепта за домашен корнфлейкс

0
Добави коментар
marina.yoweva
marina.yoweva

Как закусвате сутрин – с плодове, храни, богати на протеин, зърнени храни с мляко и мюсли или с нещо друго ? Каквото и да изберете от горепосочените идеи със сигурност няма да сбъркате. Закуската с малка купичка мюсли, овесени ядки или корнфлейкс е здравословна и безспорно много полезна – е, стига да се спирате върху “по-изчистените“ видове откъм захар, подсладители и множество адитиви, консерванти и прочие. 

Как да сме сигурни, че изборът ни на зърнени храни е правилен?

 Четенето на етикетите на различните пълнозърнести или многозърнести изделия е от съществено значение, въпреки че дори да се спрете на “най-скромния“ откъм “екстри“ и различни “допълнения“ продукт, няма как да избегнете стабилизаторите и останалите вещества, участващи при произвеждането му. За това най-добрият вариант, който Ви остава, ако искате да знаете и контролирате на 100 % състава на дадена храна разбира се, е да спретнете ръкави и да си приготвите домашен вариант на корнфлейкс например.

Как да си приготвя вкусен и едновременно здравословен корнфлейкс ?

Рецептата е изключително лесна. Следвайте посочените стъпки една по една и резултатът ще бъде стопроцентов чист и здравословен продукт.

Необходими продукти:

2-3 с.л прясно мляко

1 ч.ч. пълнозърнесто/многозърнесто или друго брашно

1/4 ч.ч мед

1 брой яйце

1/4 ч.ч сушени плодове

1 намачкан банан

шепа сурови ядки

щипка сол и бакпулвер

По желание:

1 пакетче кокосови стърготини

3-4 с.л. кафява захар

Бързо и лесно приготвяне:

В средна купа се разбиват яйцето, (захарта) и млякото, след което се добавя медът и кокосовите стърготини. В друга купа се размесват брашното и бакпулвера, добавя се малко сол. Всичко се разбърква добре до получаването на гъста смес. Размачканият банан се добавят и отново се разбърква добре. От полученото ронливо тесто се правят миниатюрни топчици като при необходимост сложете още брашно. Готовите топчета се пекат във фурна, предварително загрята на 170 градуса, за около 10 минути, след което тавата се завъртя за равномерно изпичане. По желание печете до получаване на леко хрупкава коричка. Суровите ядки и сушени плодове се прибавят накрая, когато корнфлейксът е готов, за да не се изгубят полезните свойства на ядките при термична обработка.