Моторен трион – стартиране

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

 Едно от най-важните неща преди да започнете да работите с моторен трион е правилното приготвяне на горивната смес, от което зависи продължителността на живота му. Ако няма достатъчно масло в бензина, няма кой да смазва двигателят на моторният трион, което води до задиране на буталото и цилиндъра и блокиране на двигателя. Използват се качествени минерални, полусинтетични и синтетични масла най-добре на марките Щил, Хускварна, Орегон и др., направени специално за моторни триони. Тези масла са направени за високооборотни машини /моторните триони достигат 14000 оборота в минута/, бездимни са, с малко вредни емисии, до някаква степен щадящи околната среда. Спазвайте препоръките на етикета за омасляване на бензина, които обикновено са 1:40 до 1:50 или просто казано от 20 до 25 мл. на литър бензин. Иползването на качествен бензин от проверени бензиностанции с октаново число 95 е задължително. Използвайте качествено масло за омасляване на веригата. Основното изискване при него е да е чисто, без примеси, да не е отработено. Има специални масла с добавки, без миещи вещества, с цел да се задържат по-дълго време на веригата. В краен случай може да се използва М10Д.

Инструкции

1. Напълнете резервоара за бензин с предварително направената горивна смес от бензин и масло за моторни триони до горе. Обикновено резервоарът за горивната смес е в задната част на моторните триони. Рядко при някои модели моторни триони двата резервоара/за масло за веригата и горивната смес/ са един до друг, но все пак огледайте добре за отличителни знаци, които ви подсказват кой резервоар за какво е. Например най-често около бензиновия резервоар има нарисувана бензиноколонка или бензинов пистолет за зареждане, а на резервоара за маслото за веригата има или зъб от верига с капка масло или само зъб.

2. Напълнете резервоара за маслото за омасляване на веригата до горе. Обикновено резервоарът за омасляване на веригата се намира в предната част на моторният трион, близо до шината. По принцип маслото върви 1:1 с горивото, т.е. на един изгорен резервоар с горивна смес, моторният трион изхвърля и почти един резервоар с масло за веригата, като винаги остава малко масло в масленият резервоар. Ако забележите, че маслото за веригата свършва по бързо от горивото или при свършване на горивото, остава много масло в масленият резервоар, това значи, че нещо не е наред. Или маслото за веригата, което използвате е „тънко“ или е гъсто, или маслената помпа на моторният трион не работи правилно. На много моторни триони маслените помпи позволяват регулиране на количеството хвърляно масло за веригата.

3.  Включете спирачката на веригата, като я натиснете напред по посока на веригата. Включете ключа в позиция On и издърпайте смукача, който отваря дроселовата клапа. Някои моторни триони имат стопорно копче, което застопорява газта в позиция полугаз. Ако вашият трион е такъв, натиснете газта и включете стопорното копче. По този начин спусъкът за газта остава в положение на полугаз, все едно сте подали малко газ. Смукача се ползва само при първоначално палене на студен двигател. При палене на загрял двигател, смукача не се използва.

4. Натиснете декомпресора на моторният трион ако има такъв. Това улеснява паленето и намалява натоварването на стартера при дърпане.

5. Някои моторни триони имат подкачваща помпа, ако вашият е такъв, натиснете я няколко пъти, докато се напълни с гориво.

6. Поставете моторният трион на равна повърхност на земята, вкарайте си десният крак в ръкохватката и стъпете върху нея, за да я притиснете към земята. Натиснете с лявата ръка грифа към земята – това е тази част, която е като обръч около моторният трион и която държите с лявата ръка при рязане. С другата ръка хванете стартерната дръжка. Уверете се, че шината и веригата не опират никъде.

7. Издърпайте леко стартерната дръжка, докато усетите съпротивлението на двигателя. След това дръпнете рязко стартерната дръжка нагоре. В никакъв случай не изпускайте стартерната дръжка да се удря в стартерният капак. Понеже двигателят на моторният трион е студен, може да се наложи да дръпнете няколко пъти, но обикновено са необходими 8-10 дърпания, докато припали. Двигателят припалва за момент и веднага изгасва. Това означава, че моторният трион е подкачил гориво. След като чуете дова припалване, изключете смукача и натиснете отново декомпресора, ако моторният трион има такъв. Старайте се когато дърпате, да го правите перпендикулярно на горе, без въжето да опира в капака на стартера. Дръпнете още два или три пъти, докато моторният трион запали. Когато това се случи, понеже машината е на полугаз, тя ще се изфорсира, изчакайте я 2 – 3 секунди да се „наеме“ и натиснете газта. Ще забележите, че стопорното копче, което държеше газта полу натисната се връща автоматично в изключено положение. Сега вече машината е в нормален работен режим.

8. Вдигнете моторният трион от земята и изключете верижната спирачка, като я издърпате назад докато щракне. Дръжте винаги здраво моторният трион.

9. Проверете смазването на веригата, като приближите шината до земята и подадете газ. Трибва да видите чертата, която оставя маслото на земята ако има правилно смазване.

10. Преди да започнете да режете, изчакайте машината 1-2 минути, за да влезе в нормален температурен режим.

Изключването на моторният трион става от ключа на положение OFF. След като е работил моторният трион няма нужда да се пали на смукач, а от положение на нормален работен режим – ключа на ON.

Има един момент при първоначално палене на студен двигател, когато дърпате за да запалите моторният трион на смукач, но не чуете кога е припалил и продължавате да дърпате. В този случай вече сте „задавили“ машината – разбира се като ви замирише на бензин. Когато това се случи, може да развиете свеща, да я почистите, издърпвате няколко пъти въжето на стартера при обърната машина, за да издухате горивото от цилиндъра през отвора на свеща.  След това завивате свеща и повтаряте процедурата по паленето отново.
Другият вариант за палене при „задавен“ моторен трион. Когато „задавите“ машината може да стиснете газта до края, без да издърпвате смукача и дърпате въжето на стартера, докато запали. При този вариант имате по голямо натоварване на стартера и може да се наложи да дръпнете 20-30 пъти, докато моторният трион запали.
Има и друг момент при паленето на студен двигател на смукач, когато маторният трион припали и изключите смукача, но при следващите дърпания не запали. В този случай издърпвате пак смукача и дърпате дръжката на стартера само веднъж и изключвате смукача, след което продължавате да дърпате докато запали.

Тази информация се отнася за повечето марки и модели моторни триони. В следващата статия ще напишем как да стартирате моторен трион Щил, защото при тях липсва отделен лост за смукача, а всичко става от един комбиниран лост за стартиране и изгасяне на резачката.