Папая срещу бръчки и пигментни петна

3
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Папаята е екзотичен плод, богат на бета-каротин, витамини А и Е, мощни ензими и фитохимикали, които носят много ползи за здравето на кожата. Ензимите в папаята се борят срещу свободните радикали, което забавя и образуването на бръчки.

В плода се съдържа и хранително вещество, наречено папаин – ензим, който има избелващо действие, което от своя страна помага при лечението на белези, вследствие на акне и пигментни петна от слънцето.

Поставена под формата на маска, папаята оставя кожата мека, здрава и лъскава. Запишете си следващите рецепти и ги правете веднъж или два пъти седмично.

Направете на пюре 2 супени лъжици папая (без семките) и към него добавете няколко капки лимонов сок и чаена лъжичка мед. Разбъркайте добре съставките и ги поставете на почистена кожа за 10 минути, а след това изплакнете с вода. Маската е подходяща за всеки тип кожа.

За следващата маска, която е хидратираща и е подходяща за всеки тип кожа и особено за суха, поставете в блендер 1/4 папая без семки, 1/4 краставица и половин банан. Всичко се смила добре и отново се поставя за 10 минути върху почистена кожа.

Ако кожата ви е по-мазна и страдате от широки пори, следващата рецепта за маска за лице с папая е за вас. Направете на пюре 1/4 папая и към нея добавете един яйчен белтък. Разбъркайте добре и оставете маската да действа 10 минути, а след това изплакнете с вода.

Дамите, които са с по-суха кожа на лицето могат да подобрят състоянието й като към пюре от папая добавят 6-7 капки масло от бадем. Маската трябва да престои 10-15 минути и след това се изплаква с вода.

За да премахнете пигментните петна, към пюре от папая добавете супена лъжица кисело мляко и няколко капки лимонов или портокалов сок. Разбъркайте добре и поставете върху почистена кожа за 10 минути.

Снимка: Thinkstock