Основни препоръки при избор на нов лаптоп

16
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

За какво да гледаме и какво да търсим

Решили сте да си купувате нов лаптоп и се питате откъде да започнете? Първият и най-важен съвет, който можем да ви дадем в случая, е да си намерите някой, който разбира от технологии и на когото можете да имате доверие. Това би бил най-оптималният вариант за вас. Разбира се, това не винаги е опция. Затова предлагаме още няколко прости съвета за това какво е важно при избора на нов лаптоп.

1. Определете за какво ви трябва лаптопът. 

Може да е за офис нужди (предимно се използва за офис приложения и интернет), може да е геймърски (предназначен е за игри, мултимедия и приложения с високи изисквания и изисква външна видеокарта) или да ви трябва нещо преносимо и удобно (изисква да е лек, преносим и да има дълъг живот на батерията). Преценете от какво имате нужда и, съответно, за какво да гледате.

2. Параметри на машината – процесор

Процесорът е от изключителна важност, тъй като той определя до голяма степен как точно ще работи и ще се държи машината ви. По-слабите процесори ще ви бавят зареждането на програми и ще действат изнервящо, по-мощните пък от своя страна са по-скъпи. Повечето модели използват процесори на Intel, включително и Core i3, i5 и i7. Зад всяко от тези означения се крият различни характеристики, от които зависи производителността на лаптопа. I3 са най-бавни (от трите), след това са i5 и най-бързи са i7. Освен това трябва да се види и от кое поколение е процесорът. Колкото по-ново поколение, толкова по-бърз и по-добре работещ процесор, като ние препоръчваме да търсите процесори от трето и четвърто поколение, тъй като са много по-надеждни. Все пак обаче не е нужно да търсите най-новите и най-бързите процесори, тъй като не е сигурно дали ще ви трябва цялата тази мощност. Най-добре ще е да съпоставите мощността и цената и да намерите най-балансираният вариант.

3. RAM памет

Оперативната памет на компютъра, която оперделя с какъв обем информация можем да работим по едно и също време. Препоръчително е да са с двуканален режим. В момента операционните системи са направени така, че да изискват компютъра да има поне 2 GB RAM. Към момента, освен ако не играете игри, повече от 4GB RAM са просто причина за фукане и са нещо излишно.

4. Твърд диск (познат и като хард диск)

При големината на твърдите дискове важи правилото на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“. Освен големината (която си е важна), тук значение имат и скоростта на четене и скоростта на писане на диска. Средното за момента е 5400 оборота за минута. Ако ще ползвате компютъра за игри или нещо от сорта, най-добре е скоростта да е по-голяма – 7200 оборота за минута. В последно време започнаха да навлизат SSD твърдите дискове, които са още по-бързи и много по-надеждни. За сметка на това при тях имаме и по-висока цена.

5. Видео карта Повечето процесори си имат вградена видео карта, но ако искате да играете игри или да работите на тежки програми, ще ви трябва външна такава. Основните външни видео контролери са на марките nVidea и AMD. Някои от моделите им среден клас би могъл да ви свърши добра работа.

6. Дисплей и резолюция

Освен ако не се нуждаете от лесно преносим лаптоп, по-големият дисплей е по-добър вариант. Лаптопите от по 15 и 17 инча са добър вариант. Все повече лаптопи са с възможност за Full HD резолюция – 1920:1080. По-високата резолюция ви дава по-добра картина. Вие обаче сами можете да определяте каква да използвате на компютъра си.

7. Батерия

Ако смятате лаптопът ви да е подвижен като вас самите, добре е да предвидите батерията му да е издръжлива и да пада възможно най-бавно.

8. Размери и тегло

Освен ако не го използвате като настолен компютър, е важно колко е голям и какво е теглото на избрания от вас лаптоп. Работата с по-големи компютри е по-лека от гледна точка на това, че имате по-голям екран и повече работна площ. От друга страна пък малките лаптопи са по-удобни, когато говорим за забързан живот и много път.

9. Екстри

Тук се включват от вече обичайните вградени камера и микрофон до светеща клавиатура, дистанционно за лаптопа и всякакви други благинки, които биха облекчили живота ви (евентуално). Все пак обаче всяки един такъв бонус би струвал допълнително.

10. Съобразете с желаната от вас цена

Колкото и хубав да е един лаптоп, ако струва два пъти повече от цялата ви заплата, не е оферта. Съобразете какви пари бихте отделили и за какво точно. Когато все пак определите какво ви е нужно, допитайте се до някой, който разбира от компютри и би могъл да ви даде съвет. Дали ще е момчето в магазина или някой анонимен форумник, няма такова значение.