Русия забрани вноса на български плодове, месо и млечни продукти | TemaDaily.bg – Темите на деня

3
Добави коментар
Ivanko
Ivanko

Българските плодове и зеленчуци, говеждо, свинско, птиче месо, риба, сирена и млечни продукти са забранени вече в Русия. Руското правителство наложи пълно ембарго на вноса на говеждо, свинско, птиче месо, риба, сирене, мляко, плодове и зеленчуци от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия за период от една година.

Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на днешното заседание на кабинета. Правителството изрично съобщи, че забраната не се отнася за алкохол.
Още снощи Кремъл съобщи на официалния си сайт ще въвежда специални икономически мерки с цел да обезпечи безопасността на Руската федерация (РФ). Днес обаче бяха обявени и контретните стоки, които ще бъдат засегнати от руските санкции.

Според в. „Комерсант“ санкциите ще бъдат два вида – пълни и ограничени. Вестникът пише, че предварителният списък е бил изпратен по-рано на Белия дом. Спреният внос е общо за около 4 милиарда долара годишно, допълва вестникът. Като част от ЕС България обяви, че подкрепя санкции срещу Русия.

Според данните на Националния статистически институт (НСИ), експортът на консерви, плодове и зеленчуци за Русия през 2013 г. възлиза общо на 2,6% от целия износ на този вид стоки. За Русия през 2013 г. сме изнесли консерви за 14,5 млн. лв., плодове за 11,9 млн. лв., мляко и млечни продукти за 1,9 млн. лв. и зеленчуци за 688 хил. лева.

Какво изнасяме най-много за Русия? През последните години експортът ни към федерацията трайно се увеличава, като през 2013 г. е достигнал 1,122 млрд. лв., показват данните на НСИ. За сравнение, през 2010 г. е бил 863 млн. лв., а през 2000 г. – само 251,2 млн. лева. Най-големите експортни пера са лекарства, машини, превозни средства. Повече от половината експорт е от фармацевтични продукти и позицията „Ядрени реактори, котли, машини, части за тези машини и апарати“, където се включва отработеното гориво за АЕЦ „Козлодуй“. То се класифицира като експорт.

Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че Русия спира и транзитните полети на украинските авиокомпании над руска територия. По неговите думи ще се обсъдят и ответни мерки на санкциите на Запада срещу руски авиопревозвачи, предаде Ройтерс. Обмисля се затварянето на небето над Сибир за американски и европейски авиокомпании. Това би удължило полетите от Европа до Азия с 4 до 8 часа, защото маршрутите ще се увеличат до около 4000 км. Естествено ще бъдат вдигнати и цените на билетите, заради по-големия разход на гориво от самолетите.

Тези дни спря работа нискотарифната авиокомпания „Доброльот“, попаднала в черния списък заради полетите си от Москва до кримската столица Симферопол.
Преди седмица външният ни министър в оставка Кристиан Вигенин заяви, че наложените от ЕС санкции срещу Русия няма да се отразят пряко на България. Можело да има само косвени последици. Те обаче нямало да бъдат свързани с възможните реакции от руската страна. Според Вигенин със сегашните наказателни мерки няма да бъдат засегнати вече действащи договори за поддръжка на оборудване на българската армия, сключени с Русия. Дори те да бъдат подновени, това няма да се смята за нов договор, така че боеспособността на българската армия не е застрашена.
Русия заплашва също да забрани полетите над територията й между Европа и Азия

Указът за забраната бе подписан от президента Путин

 

Руският президент Владимир Путин подписа указ за приемането на специални икономически мерки за обезпечаване сигурността на Русия, в който забранява в течение на една година да се внася селскостопанска продукция, суровини и продоволствие от страните, които са въвели санкции срещу Москва.  Указът се нарича „Прилагането на отделни специални икономически мерки за осигуряване безопасността на Руската федерация“, съобщи прес службата на Кремъл.

Кремъл твърди, че документът е подписан „с цел защитата на националните интереси на Русия” и встъпва в сила от деня на неговото подписване. „В течение на една година от деня на встъпване в сила на настоящия указ се забранява или ограничава осъществяване на външноикономически операции, предвиждащи внасянето на територията на Русия на отделни видове селскостопанска продукция суровини и продоволствие от страните, които се явяват държави, взели решение за въвеждането на икономически санкции по отношение на руски юридически и физически лица или присъединили се към такова решение”, се посочва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

Руският президент нареди на правителството да вземе мерки за недопускане на повишаване на цените на селскостопанската продукция, на фона на въведените от страна на Русия санкции. „Правителството на Русия трябва да предприеме мерки за обезпечаване на балансироваността на стоковите пазари и недопускането на ускорен ръст на цените на селскостопанската и продоволствена продукция”, се посочва в указ на руския президент.

Регистърът за изпълнение на президентския указ по ограничаване на вноса на селскостопанска продукция в Русия се очаква да бъде готов до три дни. Списъкът на страните е ясен, списъкът на продуктите също. Това е работа за два-три дни. Необходимо е указът да заработи възможно най-скоро”, заяви заместник-ръководителят на Россельхознадзор Алексей Алексеенко.

От своя страна министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров посъветва страните, налагащи санкции срещу Русия да помислят относно хипотетично затваряне на руското въздушно пространство. По този начин той коментира информацията, че в руското правителство се разглежда възможността за затваряне на част от въздушното пространство на Русия за чуждестранни компании.
„Навярно всички знаят как активно се използва руското въздушно пространство от авиокомпаниите на различни страни, включително европейски, американски и азиатски. Не съм привърженик на метода на забраните, който създава реални проблеми за пасажерите, обикновените граждани, които нямат никакво отношение към това, което правят в Украйна тези, които разпалиха войната”, заяви Лавров.

 

 

Флешмоб в Москва против западните санкции 

 

 

Скоро след обявяването на руските санкции Канада разшири списъка санкции срещу Русия, във връзка със ситуацията в Украйна, като включи в него 19 руски и украински граждани, както и 5 руски банки. Освен тях в списъка попадат няколко кримски компании. Банките, които попадат в списъка са Московската банка, руската Селскостопанска банка, Руската национална търговска банка и Външнотърговската банка.

Под действието на канадските санкции попадат редица представители на руските сили за сигурност, високопоставени чиновници, лидери на ДНР и ЛНР и командири на бойните подразделения на самопровъзгласените републики.

По-рано санкции по отношение на Русия въведоха САЩ, ЕС, Япония, Австралия и Швейцария, а Дмитрий Рогозин днес коментира, че санкциите на Запада срещу руския отбранителен сектор ще навредят преди всичко на Европа и САЩ, а за възстановяването на изгубените контакти може да отнеме десетилетия. „Честно казано, западняците се държат неадекватно. Техните санкции са като да се простреляш в крака. Пазар може да се изгуби за нощ, а за възстановяването му може да отнеме десетилетия”, посочва Рогозин. Той допълва, че санкциите ще се отразят благоприятно на развитието на руската промишленост и ще я направят независима от западните технологии.