”Ислямска държава” заплаши и Путин

13
Добави коментар
mignews
mignews

Терористичната групировка „Ислямска държава“ разпространи видео със заплахи към управлението на Русия и лично към Владимир Путин. В него джихадистите осъждат политиката на Русия в Северен Кавказ. Видеото е снимано от база в Сирия, която превзели заедно с руски бойни самолети, доставени за режима на сирийския президент Башар Асад.

„Твоят трон ще се разклати“, обръщат се ислямистите към президента Путин, пише руският сайт „РосБизнесКонсалтинг“.  „Ислямска държава“ (ИД) го обвинява в сътрудничество със сирийския президент заради използваното от него руско оръжие в гражданската война срещу ислямистите.

Джихадистите обещават да освободят Чечения и да я присъединят към „новия халифат“.  Видеото бе излъчено и от телевизия „Ал Арабия“.  На 1 юли беше показано съобщение на водача на терористите Абу Бакр ал Багдади, че Русия и САЩ са основните им врагове.

„Ал Арабия“ съобщи по-рано, че за „Ислямска държава“ се сражават много кавказци, включително чеченци и грузинци.  „Имаме четири колони – иракчаните, които започнаха всичко, след тях чеченците, тунизийците и саудитците“, обяснява ислямист от Сирия пред кореспондент на телевизията.

Владимир Евсеев от Центъра за обществено-политически изследвания коментира, че „Ислямска държава“ не е пряка заплаха за Русия.  „За щастие, между териториите, контролирани от ИД и Русия има няколко буфера. Първо Турция, после Южен Кавказ, затова пряка военна заплаха за Русия няма“, убеден е той.

По думите му терористите искат преди всичко Русия да спре да поддържа режима на Асад.  Експертът прогнозира, че в борбата срещу ИД Русия може да се съюзи със САЩ, при условие, че една от целите на тази борба няма да е свалянето на Башар Асад. Засега няма официална реакция от Кремъл.