Пловдив е европейска столица на културата 2019

1
Добави коментар
vestitel
vestitel

Пловдив е европейска столица на културата 2019

Градът е избран от страна на България и ще бъде европейска столица на културата през 2019 редом с италиански град, който предстои да бъде избран

снимка Валентин Кехлибаров

В навечерието на деня, в който България отбелязва Съединението, а Пловдив празнува и празника на града, градът под тепетата спечели надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 година от българска страна. 
България и Италия са двете държави, които независимо една от друга ще излъчат Европейска столица културата през 2019 г.  В Италия победителят ще бъде излъчен през октомври между градовете Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена .. Целта на инициативата, която стартира през 1985 г. и постепенно се превръща в добър инструмент за регионално развитие, е двете столици да изградят силно партньорство в културната сфера.

Титлата „вропейска столица на културата“  се присъжда на града, подготвил най-добра програма, за да привлече собствените си граждани, туристите, както и множество международни партньорства, които да го поставят на европейската културна карта. 
От победителя се очаква да продължи с бързи темпове да насърчава и развива културната инфраструктура на града, да инвестира в строителство и подобрявана, както и да осигури равен достъп до културните обекти на всички социални групи и райони и особено на онези, които са в отдалечени места.  Спочелити до момента градове са изградили модерни фестивални и концертни зали, театрални сцени и са учредили редица фондове, насочени към подкрепяне на културата.
Европейските столици на културата през тази година са Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия), през 2015 г. ще бъдат Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република). Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания) са през 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) през 2017 г. и Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия) през 2018 г.
 

Създадена на 06.09.2014 г.